IMM-urile europene trebuie să fie încurajate și sprijinite să folosească mai mult oportunitățile de afaceri în relația cu SUA mai ales în contextul noii paradigme în relațiile transatlantice, consideră europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE).
Conducerea INTA a avut, marți seara, o întâlnire cu reprezentantul pentru comerț al SUA (USTR), Katherine Tai, care l-a însoțit pe președintele SUA, Joe Biden, la summit-ul UE-SUA. Întrevederea a confirmat prezența unei noi paradigme în relația transatlantică, în care este subliniată importanța dialogului și revitalizarea agendei comerciale pozitive și orientată spre viitor.
”Parlamentul European și în special INTA au un rol important în intensificarea dialogului comercial dintre și SUA. Constatând că problematica marilor companii și a firmelor multinaționale ocupă prim-planul atenției celor două părți, consider că trebuie ca noi, UE, să aducem în discuție și IMM-urile. De aceea, împreună cu colegii mei din SME Europe, organizația economică afiliată PPE, voi acționa pentru a încuraja IMM-urile europene să folosească mai mult oportunitățile de afaceri în relația cu SUA”, a afirmat Winkler în urma întâlnirii din cadrul INTA cu oficialul american.
În cadrul întrevederii s-au discutat mai multe subiecte care domină agenda comercială transatlantică și multilaterală. Acestea includ rolul comerțului în încheierea pandemiei COVID-19 și consecințele unei eventuale derogări temporare de la Acordul TRIPS al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind brevetele cu scopul de a îmbunătăți accesul global la produse medicale legate de COVID-19. De asemenea, s-a vorbit despre utilizarea comerțului ca mijloc de combatere a schimbărilor climatice și de stimulare unor politici mai sustenabile în lumea comerțului internațional.
Totodată, discuțiile au atins și problema excesului de capacitate globală în oțel și aluminiu, importanța politicilor de ”due diligence” și modernizarea și revitalizarea OMC. Cei doi parteneri consideră relevantă înființarea Consiliului pentru Comerț și Tehnologie, un element important al unui parteneriat transatlantic reînnoit. Nu în ultimul rând, au fost salutate măsurile luate pentru a soluționa după 17 ani de negocieri disputa privind ajutorul acordat producătorilor de aeronave, Airbus și Boeing, prin eliminarea tarifelor comerciale timp de 5 ani.