Sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziarul „Accent Media” și Centrul Educativ „Copii și Tineri pentru Comunitatea Europeană” a fost implementat un reușit proiect cu tema „Sănătatea – cel mai de preț dar al vieții”, în cadrul căruia s-a desfășurat concursul de jurnalism sub genericul „Sănătatea – primăvara vieții”, participanții detașați primind DISTINCȚIA „PRIETENUL JURNALISMULUI – PUNTE SPRE VIITOR”.
Pe acest fond au sosit la redacție puncte de vedere, impresii sincere, un adevărat imbold pentru cultivarea talentului creator, semnate de coordonatorii lucrărilor trimise de elevi la concursul nostru și pe care le redăm mai jos:
Din partea Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din orașul de pe Cerna au participat la proiectul cu tema „Sănătatea – cel mai de preț dar al vieții” cu lucrări creație proprie elevele Cătălina Cumpănașu și Cristina Cosmina Petea, ambele din clasa a XII-a.
Consider că a fost un proiect util, la care participanții la concursul de jurnalism au dovedit implicare, spirit civic și creativitate.
Este benefic să provoci tinerii, prin lucrări jurnalistice, la reflecție și abordarea originală a unui subiect esențial.
De apreciat este sprijinul acordat în finalizarea pliantului „Sănătatea – cel mai de preț dar al vieții” de către Miron MANEGA, vicepreședintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Cornel POENAR, directorul ziarului „Accent Media” (și președinte al juriului), medicii Gabriela Cristina OLTEAN, Alexandru SOMEȘAN, Mircea Ioan ARTEAN și pr. Radu TRIFON, consilier eparhial Episcopia Devei și Hunedoarei, dar și de realizatorii acestuia, prof. Ioan VLAD și prof. Georgeta-Ileana CIZMAȘ.
Regretăm plecarea în lumea veșniciei, fără întoarcere, a lui Doru Dinu GLĂVAN, fost președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – personalitate complexă și conduită pilduitoare (unul din inițiatorii acestui proiect), dar îi păstrăm în inimi vie memoria, pasiunea, consecvența și loialitatea pentru profesia de jurnalist.
(Prof. Liliana GALEA – director adj. Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”)
Sunt deveancă. M-am născut și crescut în orașul reședință de județ. Acum locuiesc la Bruxelles. Sunt mama lui Mihai David și Anisiei Maria, ambii elevi la Școala Europeană Nr. 1, care au aflat despre concursul de jurnalism „Sănătatea – primăvara vieții”. S-au bucurat și au hotărât să participe cu entuziasm și curaj.
Așa că, au pășit pentru prima dată, într-un captivant maraton al creației și ingeniozității.
Au decolat pe aripile imaginației și creativității, consemnând cu drag locul faptelor, realizând fiecare o lucrare jurnalistică sub semnul pasiunii.
Felicit organizatorii și pe toți participanții.
(Dr. Mihaela Luminița STAICU – Bruxelles)
Concursul organizat pe tema „Sănătatea-primăvara vieții” a fost o provocare la creativitate și investigație jurnalistică, dar și o oportunitate de exprimare liberă pentru elevii participanți, fapt pentru care felicit organizatorii.
Tema concursului a venit ca o invitație la reflecție asupra importanței sănătății, sugerată metaforic, fiind primăvara vieții – condiția primordială pentru binele nostru. Elevii și-au exprimat creativ ideile, au cercetat și analizat prin filtrul jurnalistului modul în care oamenii prețuiesc sănătatea, provocările lumii moderne și impactul dezvoltării societății asupra stării de bine, precum și oportunitățile de tratament pe care le propune medicina modernă.
A prețui sănătatea e cea mai justă formă de iubire și de cunoaștere personală.
(Prof. Mariana CRĂCIUN – Colegiul Național „Decebal” Deva)
Unul dintre darurile omului primite de la Dumnezeu prin nativitatea sa, este talentul. Cu toții ne naștem înzestrați cu el, însă, din păcate, arareori talentul iese singur la iveală. Până a fi dezvăluit, mai devreme, mai târziu, sau – uneori – niciodată, acesta sălășluiește într-o latență nefolositoare, în universul și complexitatea oricărei ființei umane. Nici un copil nu-și poate descoperi singur talentul – fără un sprijin determinat, venit din partea părinților, a educatorilor sau prin strădania unui sistem social orientat, prin structurile și membrii săi cu competență, în această direcție.
O astfel de strădanie descoperim în acțiunea desfășurată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, publicația ACCENT MEDIA și Centru Educativ ,,Copii și tineri pentru Comunitatea Europeană”, concretizată într-un concurs inedit de jurnalism, cu caracter internațional, având un titlu cu o temă extrem de actuală: SĂNĂTATEA – PRIMĂVARA VIEȚII. Acțiunea, prin tematica și prin modul ei de desfășurare, se raportează la timpul pe care îl parcurgem, dominat de preocuparea tuturor structurilor sociale pentru asigurarea sănătății populației, aceasta primind astfel o prioritate deosebită în contextul actual.
Felicitări organizatorilor și tuturor celor implicați!
(Constantin VLAICU/ UZPR – redactor șef adjunct CRONICA MEHADIEI)
Organizarea concursului internațional de jurnalism pe tema „Sănătatea – primăvara vieții” este o inițiativă lăudabilă, cu un impact pozitiv, atât prin mesajul transmis de „micii jurnaliști”, cât și prin obiectivele acestui proiect, de a încuraja tinerii cu aptitudini literare, de a stimula creativitatea.
Recunoașterea și recompensarea tinerilor concurenți prin tipărirea pliantului „Sănătatea – cel mai de preț dar al vieții” și prin oferirea distincției „Prietenul jurnalismului – punte spre viitor” reprezintă, pentru aceștia, un imbold în cultivarea pe mai departe a talentului creator.
Felicit organizatorii și participanții și am speranța că acest concurs să reprezinte doar începutul unei fructuoase colaborări.
(Prof. Ionela-Grațiana BLAGOE – Școala Gimnazială „Romul Ladea” Oravița)
„Primăvara vieții”- într-un traseu jurnalistic de la Deva spre Arad.
Cu puțin timp în urmă am primit propunerea de a participa la Concursul Internațional de Jurnalism „Sănătatea – primăvara vieții”. Provocarea a fost primită cu entuziasm de către elevii Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor Arad. Despre sănătate, tema competiției, se poate scrie și vorbi la nesfărșit, fără a epuiza domeniul. Micii jurnaliști care au participat la acest concurs, au atras atenția într-un mod aparte asupra acestui dar de preț oferit omului de către Dumnezeu.
Într-o lume agitată, într-un context epidemiologic stresant, editorialele elevilor participanți provoacă cititorul să se gândească nu doar la sănătatea trupească, ci și la cea sufletească. În fond, „primăvara vieții”- sănătatea este ca un început bun, o temelie pe care se zidește omul în întregul său: trup și suflet.
Felicit inițiativa UZPR, Ziarului „Accent Media” și Centrului Educativ „Copii și Tineri pentru Comunitatea Europeană” de a organiza o competiție de jurnalism pentru elevii pasionați de acest domeniu. Nutresc speranța că ne vom mai bucura de astfel de colaborări mai ales că în urma participării la acest concurs, am avut onoarea să primim distincția „Prietenul jurnalismului – punte spre viitor” .
(Prof. Manuela CODREAN, Palatul Copiilor Arad)
Sunt onorată, că am avut prilejul și plăcerea, să particip, prin elevii mei, Matieș Georgiana și Scornea Marius, elevi în clasa a VIII-a, la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, la concursul internațional de jurnalism pe tema „Sănătatea – primăvara vieții”, organizat sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziarul Accent Media și Centrul Educativ „Copii și tineri pentru Comunitatea Europeană”. Mă bucur, că elevii mei au îmbrățișat provocarea de a scrie, despre ce reprezintă sănătatea pentru ei, și cât de prețioasă este ea, pentru noi toți. Educația pentru sănătate trebuie realizată tot timpul; atât în familie cât și în instituțiile de învățământ; mai ales acum, când ne confruntăm cu pandemia de Covid 19, care a pus stăpânire pe viețile noastre. O imunitate solidă, determinată de o viață trăită sănătos, va ține piept bolii și va apăra sănătatea.
(Prof. Monika HOMPOT – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva)
Omul își trasează sensul existenței sale printr-o multitudine de metamorfoze, care îi marchează devenirea, oferindu-i posibilitatea renașterii permanente. Sănătatea și echilibrul celor trei unități interdependente care ne alcătuiesc – sufletul, mintea și trupul – vorbesc despre calitatea vieții fiecărui individ, iar simbioza dintre acestea trebuie cultivată încă de la vârste fragede, în diferite forme de manifestare. Aici se încadrează și concursul de jurnalism „Sănătatea – primăvara vieții”, al cărui obiectiv a urmărit cultivarea tinerilor în spiritul conștientizării importanței sănătății, valorificată în context creativ, jurnalistic. Salutăm astfel de inițiative, în care adolescenții noștri sunt implicați pozitiv, oferindu-le prilejuri constructive pentru a se dezvolta și pentru a le recompensa eforturile și preocupările meritorii.
(Prof. dr. Oana FODOR – Colegiul Național „Decebal” Deva)
Salutăm acest demers în contextul bulversant al lumii în care trăim. Provocarea adresată elevilor de a reflecta asupra echilibrului atât de necesar între sănătatea trupească, sufletească şi mintală le-a deschis oportunitatea de a identifica, punctual, situații de criză în istoria umanității, dar mai ales de a urmări posibile soluții de redescoperire a valorilor autentice. Viitorul unei societăți depinde, în primul rând, de sănătatea morală a tinerilor, regăsită într-un mod de viață bazat pe comunicare şi empatie.
Consider că deschiderea concursului spre transdisciplinaritate a fost principalul punct forte. Elevii au fost motivaţi de aceastā viziune, de posibilitatea de a depăşi graniţele rigide ale domeniilor de cunoaştere, aşa cum sunt ele abordate la clasă. Îi felicităm pe organizatori pentru acest minunat demers şi le urăm succes în ediţiile următoare!
(Prof. Natalia-Asinefta TOPÎRCEAN, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”, Alba Iulia)
Considerăm că această inițiativă de a organiza o competiție adresată tinerilor a oferit acestora oportunitatea de a exersa condeele în perspectiva unei cariere jurnalistice, dar și de a-și descoperi abilitățile creatoare. Elevii au fost puși în situația de a se documenta, de a gestiona materialul informativ și de a-i da o formă specifică articolului, învățând, astfel, prin acțiune, care sunt realitățile interioare ale creației jurnalistice.
Nu în ultimul rând, acest concurs a fost bine-venit tocmai într-o perioadă aridă pe plan competițional, deoarece olimpiadele concursurile școlare au fost suspendate din cauza restricțiilor impuse de combaterea pandemiei de corona-virus.
(Prof. Germina BREAZ – Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca)
Am coordonat lucrarea trimisă de eleva Munteanu Medeea la concursul de jurnalism pe tema sănătății.
A fost o inițiativă salutabilă prin care un elev de clasa a VIII-a și-a putut exprima gândurile și crezurile cu privire la sănătate.
Sănătatea este un concept discutat în societatea noastră actuală, dar ea trebuie să primească statutul unui mod de viață. Apreciez faptul că lucrarea a fost premiată.
Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar aș dori ca demersurile dumneavoastră să se înmulțească și să diversificați temele care prezintă interes pentru generația de mâine pusă în slujba atingerii idealului social.
Sunt onorat ca eleva a cărei lucrare a fost coordonată de mine să facă parte din galeria selectă a tinerilor premiați, iar eu, să am deosebita onoare să fiu menționat în paginile ziarului dumneavoastră.
Adresez un călduros salut, într-o dimineață geroasă de pe plaiurile pășcănene.
(Prof. Ionuț MOCĂNIȚA – Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani)
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș