În 1989 România a trecut prin experienţa infectării cu HIV a mii de copii instituţionalizaţi, care au contactat virusul prin transfuzii de sânge. Cel mai probabil, în România se află cel mai mare număr de persoane infectate cu HIV din sub-regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În iunie 2003, în România erau raportate 5.580 cazuri de persoane care trăiau cu HIV, 8.247 cazuri persoane cu SIDA, ca şi 3.569 decese cauzate de HIV/SIDA.
În ciuda a două reluări de analiză a acestei raportări, pentru lămurirea discrepanţelor dintre cazurile de HIV şi cele de persoane care trăiesc cu SIDA, clarificarea nu a fost posibilă. În orice caz, numărul real de persoane care trăiesc cu HIV este probabil undeva între 5.500 şi 14.000.
Conform teoriei ,,iceberg-ului”, cazurile depistate reprezintă doar o parte din cazurile reale. Specialiştii afirmă că fiecare caz depistat ,,ascunde’’ alte 15 cazuri nediagnosticate.
Aceste date sunt furnizate de rapotul epidemiologic asupra HIV/ SIDA şi ITS în România, realizat de UNAIDS, UNICEF şi OMS
Unde?
Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România se înregistrează cele mai multe cazuri de infecţii HIV în rândul copiilor şi a tinerilor, aflându-se pe primele locuri judeţele Constanţa şi Hunedoara.
Incidenţa îmbolnăvirilor în judeţul Hunedoara depăşeşte media naţională.
Vârful de incidenţă se înregistrează la tinerii cu vârsta între 20-24 de ani, urmati de adolescenţi 15-19 ani.
Conform datelor statistice de la ultimul recensământ, judeţul Huneodara are o
populaţie de 489.872 locuitori la acest număr de populaţie au fost identificate un număr de 175 cazuri HIV/SIDA, 10 cazuri noi apărute în fiecare an şi 9 decese pe an în rândul populaţiei tinere.
A cui? Care este problema?
În România trăiesc cu HIV sau sunt bolnave de SIDA 14387 de persoane, aproximativ 70 % cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani.
Lipsa cunoştinţelor în rândul populaţiei tinere legat de folosirea prezervativului şi a metodelor contraceptive duce la un număr mare de avorturi, cât şi de îmbolnăviri a bolilor cu transmitere sexuală.
Bolile cu transmitere sexuala cât şi a infestării cu virusul HIV este o problemă întâlnită în rândul populaţiei tinere în general şi este datorată lipsei de educaţie sexuală atât în mediul familial cât şi în şcoli.
Asociaţia Linişor este o organizaţie neguvernamentală, apolitică al carei scop esenţial este de a milita pentru asigurarea cadrului social, cultural, educaţional şi economic necesar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale
populaţiei majoritare cât şi a etniilor din România fără deosebire de stare socială, apartenenţă religiooasă sau sex şi de a reuni interesele de grup într-un interes majoritar cât şi participarea activă la viaţa comunităţii în care aceştia trăiesc, de a aplana diferenţele între diferitele categorii sociale,etnii şi populaţia majoritară.
Asociaţia Linişor a implementat în luna Septembrie 2019, ,, CAMPANIE DE INFORMARE ASUPRA UNUI MOD DE VIAŢĂ SĂNĂTOS ÎN RÂNDUL TINERILOR HUNEDORENI’’.
Proiect finanţat de către primăria Municipiului Hunedoara cu suma de 9.000 lei, domeniul tineret. Proiectul şi-a dorit sensibilizarea opiniei publice, a societăţii civile şi a mass – mediei locale hunedorene asupra pericolului care îl prezintă pentru tineri transmiterea bolilor cu transmitere sexuala şi a virusului H.I.V..
În cadrul proiectului, un număr mare de tineri au fost informaţi în ceea ce priveşte infecţia cu virusul H.I.V./SIDA, precum şi învăţarea unor metode şi deprinderi împotriva contactării virusului H.I.V. şi a altor boli cu transmitere sexuală.
Dorim ca acest proiect să aibă ca şi efect reducerea numărului de îmbolnăviri H.I.V. şi a a altor boli cu transmitere sexuală în rândul tinerilor din Municipiul Hunedoara.
– 100 de tineri din Municipiul Hunedoara au beneficiat de consiliere socio/psiho/medicală din partea unor specialişti în vederea prevenirii unor boli cu transmitere sexuală, cât şi a riscurilor la care se pun prin nefolosirea unui prezervativ.
1.000 de tineri hunedoreni au beneficiat de materiale informative adaptate la nivelul lor de înţelegere, materiale concepute de către medici, psihologi, profesori.