HEIUŞ: “SUA recunosc performanța lui Iohannis în apărarea statului de drept în România”

Vizita președintelui României, Klaus Iohannis, la Casa Albă se poate spune că a fost una istorică pentru că a înregistrat mai multe premiere decât orice altă întâlnire a unui președinte român cu președintele Statelor Unite atât în domeniul economic, cât și în ceea ce privește politica de apărare sau cea energetică.

În ceea ce privește cooperare economică, efectele concrete ale vizitei se văd deja în condițiile în care companiile americane analizează deja potențiale investiții în noi proiecte din România în valoare de peste 10 miliarde de dolari, potrivit Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), o organizație non-profit cu sediul la Washington ce reprezintă companii din topul global Fortune 500 care fac afaceri în România și care recomandă președintelui SUA să sprijine candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și aderarea la programul Visa Waiver.

Ca premiere putem enumera că este pentru prima dată când  un președinte al României este  primit la Casa Albă, de omologul său, de două ori într-un singur mandat.

Este pentru prima dată și când un președinte al SUA și un șef de stat român semnează o declarație comună, ceea ce demonstrează consolidarea Parteneriatului Strategic și faptul că relațiile dintre cele două state au avansat la un nivel fără precedent.

Este o premieră și că un președinte al României este primit nu doar de omologul său, Donald Trump, dar și de membrii cabinetului său.

Trebuie să menționez că interacțiunea dintre cei doi președinți și cadoul făcut de președintele Trump președintelui României arată o apropiere și chiar o simpatie la nivel personal între președintele Donald Trump și președintele Klaus Iohannis.

Vizita de acum, dar și temele abordate, arată o dată în plus că politica externă a președintelui Klaus Iohannis a fost una corectă șiar  România și președintele Iohannis pot fi o punte de dialog între SUA și Uniunea Europeană.

Mai mult, președintele Iohannis demonstrează că este un personaj cu credibilitate in reprezentarea externă a României pentru că niciun alt președinte român nu s-a mai bucurat de un respect similar în relațiile cu principalii parteneri externi și nu a mai primit astfel de gesturi de apreciere de la Casa Albă sau Bruxelles.

De exemplu, liderii UE au dorit organizarea unui summit dedicat viitorului UE chiar la Sibiu, în mai 2019, care a fost un real succes și care i-a adus în România pe principalii lideri europeni, precum Angela Merkel, Donald Tusk sau Emmanuel Macron.

De asemenea, NATO ia în calcul înființarea unui comandament regional în România.

Ceea ce a relevat această vizită este că președintele Klaus Iohannis a demonstrat că se află într-o ligă superioară față de ceilalți politicienii românil, iar prin comparație, premierul Viorica Dăncilă și membrii guvernului său nu sunt primiți în nicio cancelarie occidentală, guvernul actual provocând prejudicii imense credibilității și imaginii externe a României.

Putem spune încă o dată că de mai mulți ani, practic, președintele Iohannis este singurul actor politic cu credibilitate în lumea civilizată.

De subliniat este că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA aduce beneficii concrete pentru România – prin consolidarea la un nivel nou a parteneriatului strategic, pe zona de securitate, dar și pe cea economică.

De altfel, este pentru prima oară când discuțiile în cadrul acestui parteneriat vizează mai multe teme, dincolo de domeniul apărării: energie, relatii comerciale și eliminarea vizelor pentru cetățenii români.

Astfel, independența energetică are legătură directă și cu securitatea țării, sensul acestor decizii fiind asigurarea unei protecții crescute pentru cetățenii români, în timp ce mai mulți militari americani în România înseamnă tot protecție pentru români, într-un context dificil, plin de amenințări, care se schimbă constant.

Putem concluziona că succesele în plan extern și în domeniul apărării sunt o constantă a mandatului președintelui Iohannis care a convins partidele sa semneze Pactul pentru 2% pentru apărare, a consolidat relația cu SUA, care a ajuns la cel mai strâns nivel din istoria postdecembristă a României, a adus mai multe trupe NATO în Romania și a întărit poziția de furnizor de stabilitate regională.

Nu pot să nu remarc că pentru România este foarte important anunțul făcut de președintele Donald Trump privind susținerea în fața Congresului a cauzei țării noastre în ceea ce privește vizele și din nou este o premieră pentru că este pentru prima dată când un președinte român obține un asemenea gest de sprijin de la un președinte american.

În ceea ce privește eliminarea regimului de vize procesul este total controlat de Congres, nu de președinte, iar tot ce poate face președintele este să sprijine clar România ceea ce s-a obținut acum.

Un mesaj ferm a fost transmis de președintele Trump chiar înainte de alegeri, un mesaj de continuitate și de construcție pe fundamentele consolidate deja în timpul mandatului președitelui Klaus Iohannis. De aceea este foarte important că președintele Trump a afirmat că președintele Iohannis poate rezolva problema corupției în România și că “s-au făcut pași mari în această direcție”.

De fapt Statele Unite recunosc performanța lui Iohannis în apărarea statului de drept în România, un subiect crucial din perspectiva administrației americane, văzut ca un criteriu fundamental pentru avansarea relațiilor pe dimensiunile sale economice.

Și aici trebuie evidențiat că președintele Klaus Iohannis a fost principalul apărător al statului de drept în fața asaltului PSD și și-a asumat rolul de garant al continuității ordinii democratice în România, iar acest rol este acum recunoscut și apreciat.

Lucian Heiuş, preşedinte PNL Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns