Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României la negativă. În același timp, datoria publică va crește la 45%, ceea ce înseamnă risc de recesiune, atenționează FMI.
În primul rând, avem un ministru de Finanțe care vorbește fără să știe ce spune. Aceasta a fost cauza pentru care s-a schimbat perspectiva de rating. Vă mai amintiți declarațiile de la începutul mandatului date de domnul Florin Cîțu, ministrul de Finanțe? Se credea în filmele cu mafioți și vorbea despre registre duble. Acesta este acum prețul pe care țara noastră îl plătește pentru declarațiile nesăbuite.
Mai departe, Forin Cîțu, ministrul de Finanțe și premierul Ludovic Orban au declarat și că deficitul va fi de peste 4%, nu 3%, fără să încerce să îl diminueze. Cîțu a recunoscut ulterior că ar fi putut ține deficitul la 3%, dar nu a vrut.
Acești oameni trebuie să înțeleagă că astfel de declarații fac rău României și duc țara în zona în care va fi considerată nesigură pentru investiții străine. Mai mult, vor lua împrumuturi la dobânzi tot mai mari și pe termene tot mai scurt.
În al doilea rând, nu numai declarațiile sunt problemele celor doi, cât mai ales ceea ce fac. La doar câteva zile după ce Parlamentul a eliminat supra-acciza la carburanți, la cererea PNL și în pofida atenționărilor PSD că această măsură va diminua sever veniturile bugetare fără a scădea prețurile la pompă, Guvernul PNL s-a răzgândit și vrea creșterea accizelor pe motiv că sunt prea mici în comparație cu Uniunea Europeană. Astfel, carburanții se scumpesc.
Iohannis și PNL trebuie să înțeleagă că toate derapajele și aberațiile lui Florin Cîțu produc pagube uriașe, care sunt decontate din buzunarele românilor care plătesc taxe și impozite.
Pentru prima dată de când România este stat membru NATO și UE, Guvernul acestei țări joacă bugetul la ruleta politică și folosește procedura angajării răspunderii Executivului pentru acest proiect de lege. Și asta din partea acelor partide care aveau tupeul să critice Ordonanțele de Urgență ale PSD ca fiind abuzive! Bugetul trebuie discutat în Parlament, chiar dacă se trece în pas alert. Angajarea răspunderii Guvernului pe bugetul de stat și bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2020 impune, practic, bugetul în forma în care îl vor PNL și aliații săi și face imposibilă depunerea de amendamente și corectarea eventualelor derapaje sociale sau economice din bugetul pe anul viitor, cum a fost, de curând, derapajul cu acciza carburanților, care în loc să scadă a crescut.
Acest mod de a face politică al PNL îmi aduce aminte de vorbele unei foste deputate PD (PD care a fuzionat, mai apoi cu PNL): ”Ciocu’ mic, noi suntem la putere!”.
Deputat Laurențiu Nistor,
Președintele PSD Hunedoara