Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că noile prevederi legislative prevăd că, în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii vor primi înapoi permisele care le-au fost suspendate.
“Modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi.
Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc! Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”, a spus primul ministru.
700 de testări în trafic
În cazul judeţului Hunedoara, trebuie menţionat faptul că Inspectoratul de Poliţie Judeţean a intensificat acțiunile de control și supraveghere în zonele cunoscute pentru activitățile de trafic și consum de droguri, se arată într-un bilanţ al activităţii pentru prima jumătate a acestui an.
Au fost efectuate controale în locuri publice frecventate de tineri, precum cluburi și baruri, dar și acțiuni de control în trafic, în vederea prevenirii producerii unor evenimente rutiere cauzate de persoane aflate sub influența alcoolului ori a substanțelor psihotrope.
“În contextul activităților de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii au efectuat, în primele 6 luni, peste 700 de testări ale unor persoane depistate în trafic, în vederea determinării prezenței, în organism, a substanțelor psihotrope, iar în 45 cazuri au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihotrope, fiind dispusă măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule față de respectivii conducători auto”, precizează IPJ Hunedoara.
Combaterea drogurilor
Pe de altă parte, polițiștii din structurile de ordine și siguranță publică au constat, în primul semestru al anului 2024, un număr de 90 infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (în special deținere de droguri pentru consum propriu) și 9 infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare (în special operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive).
“IPJ Hunedoara colaborează îndeaproape atât cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, în privința acțiunilor de constatare și combatere a infracțiunilor din sfera traficului și consumului de droguri, cât și cu specialiștii Agenției Naționale Antidrog – C.P.E.C.A. Hunedoara ori cu alte instituții abilitate, pentru a asigura un răspuns coordonat și eficient împotriva acestui gen de infracțiuni. Rezultatele obținute până în prezent reflectă angajamentul ferm al IPJ Hunedoara în combaterea tuturor formelor de trafic și consum de droguri”, conchide sursa citată.
Polițiștii fac un apel către cetățeni să contribuie la eforturile de prevenire și combatere a consumului și traficului de droguri, raportând orice activitate suspectă și participând activ la campaniile de informare și prevenire organizate.