Astfel, pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, creşterile sunt între 19,4% şi 20,5%; creşterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20%, din care 13% în ianuarie.
Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că majorările aprobate rezolvă și inechitățile salariale din sistem. „Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de creșteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenție – 10%, gradație de merit – 25%. Între 7 și 20% creștere salarială pentru predare simultană. 15% pentru învățământ special. De asemenea, personalul diactic de predare beneficiază de sporuri. De exemplu, 10% spor de suprasolicitare neuropsihică – de care beneficiază întreg personalul de predare. Între 3 și 20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural. Între 10 și 25% spor de practică pedagogică, ceea ce face ca într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice creșterile pentru personalul din învățământ să fie pe medie peste 50%”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației a dat exemplu cât vor fi salariile debutanților dar și ale directorilor de școli. „Profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, mai puțin de un an vechime – deci chiar la început de carieră. Creșterea este de la 5398 salariu de bază brut în luna decembrie a acestui an la 6446 în luna iunie. Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică și dirigenția, practic salariul brut de bază în iunie 2024 pentru un debutant va fi de 7423 de lei. Un director de unitate de învățământ gradul I va avea un salariu de bază brut mărit de la 8275 de lei în decembrie 2023 la 11.484 de lei în iunie”, a mai spus Ligia Deca. /www.europafm.ro