Gripa și vaccinarea antigripală

În zilele cu temperaturi scăzute, Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara recomandă populației să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii (ex. o igienă corectă a mâinilor), să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume, să facă mișcare, să respecte regimul de odihnă (8 ore de somn pentru adulți și 9-10 ore de somn pentru copii și adolescenți), să evite consumul băuturilor alcoolice (acestea dau o falsă senzație de încălzire, iar datorită vasodilatației periferice favorizează pierderea de căldură a organismului uman cu instalarea mult mai rapidă a hipotermiei.)

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate –  îmbrăcăminte care să ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele să fie îmbrăcate în staturi, de preferință din fibre naturale), căciuli, mănuși, dar și încălțăminte călduroasă cu tălpi antiderapante pentru a preveni alunecarea și apariția unor entorse/fracturi.

Recomandări pentru grupele populaționale mai vulnerabile:

  • Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii: îmbrăcați-vă adecvat, protejați-vă zonele vulnerabile și expuneți-vă la vremea de afară doar pentru situații strict necesare, fără a sta prea mult în condiții defavorabile; evitați deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • Copii, să fie îmbrăcați adecvat momentului zilei și temperaturilor de afară; aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise trebuie să fie încălzite corespunzător (asigurându-se o temperatură de 18-20 0C, iar în camerele copiilor 22 0C) și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

De asemenea, circulația bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populației.

Câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de apariția infecțiilor acute respiratorii,  cât și pentru gripă, sunt necesare de reamintit populației:  

            Cum ne ferim de îmbolnăvire?

             Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sănătății)

 Ne spălăm des cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm fața și nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosință, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm în plica cotului, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.

 Evităm aglomerațiile, atunci când nu este neapărat necesară prezența noastră în aceste locuri.

 Respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esențial pentru menținerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariției complicațiilor afecțiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în minore, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăvește, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greșită automedicația și, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic.

Ca în fiecare an, Ministerul Sănătății asigură, și în acest sezon rece, vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
  • persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!Numărul normal al infecțiilor de tract respirator

superior poate să ajungă și la zece  într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoși după 7 zile, dacă nu are alte afecțiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranță îi va infecta și pe cei din jur și e posibil ca unii dintre aceștia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

 Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată începând cu luna octombrie (înaintea apariției unei epidemii de gripă), organismul având nevoie de cel puțin 2 săptămâni de la vaccinare pentru a produce anticorpi împotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, iar imunitatea durează cel mult 1 an.

Partajează această știre

Lasă un răspuns