Sala sporturilor Olimpia din municipiul Ploiești a găzduit ediția 2019 a Campionatelor naționale open și a echipelor reprezentative de club, competiție organizată de către Federația Română de Gimnastică în parteneriat cu MTS și COSR.
De altfel, întrecerile de la Ploiești au fost un util test de verificare pentru sportivii din loturile reprezentative, înainte de Campionatele Mondiale programate în luna octombrie la Stuttgart și unde gimnaștii noștri caută să obțină calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Concursul masculin desfășurat vineri a adus o premieră în sensul că întrecerea pe echipe a fost tranșată în favaoarea formației care a reprezentat CSM Lugoj,care a câștigat în premieră titlul național, după mulți ani. Echipa din Lugoj a totalizat 233.000 puncte și a fost alcătuită din gimanaștii Rafael Szabo, Odin Kalvo,Pietro Gianchino,Stian Skjerahaug. În clasamentul pe echipe pe locul secund s-a clasat CS Dinamo 232,200 puncte urmată de .CSA Steaua 232,150 puncte. La individual s-a impus Andrei Munteanu (CS Dinamo) cu un total de 81,700 puncte urmat de Cristian Bațagă (CSM Bistrița) cu 79.850 puncte și Pietro Gianchino (CSM Lugoj) cu 78.100 puncte.
Sâmbătă a fost rândul fetelor să evolueze în concursul național de la Ploiești. Patru echipe alcătuite din gimnaste componente ale loturilor naționale, dar și o echipă care a fost alcătuită din junioarele din proiectul “Țară, țară vrem campioane”, au fost prezente în aceste întreceri. Testul a fost trecut cu bine de majoritatea sportivelor iar cele din echipa de senioare, formație care va participa la mondialele din Germania au avut evoluții care confirmă creșterea de formă necesară pentru competiția majoră din acest an.
Echipa care a reprezentat LPS Cetate Deva, alcătuită din Denisa Golgotă,Carmen Ghiciuc și Ioana Crișan s-a situat la finalul întrecerilor pe locul al doilea cu un total de 151,75 puncte, cu mențiunea că Denisa Golgotă are în pregătire un exercițiu nou la paralele și mai are nevoie de cîteva zile pentru a finisa elemente din componența acestuia iar Ioana Crișan a revenit după o lungă recuperare medicală şi este încrezătoare în șansele sale la mondiale. Noua echipă campioană este CS Farul Constanța, care a totalizat 159,650 puncte iar pe locul al treilea s-a situat CSS Focșani.
La individual, noul titlu național a revenit junioarei, campioana europeană, Ioana Stănciulescu cu 55,40 puncte urmată de Silviana Sfiring (ambele CS Farul Constanța)-53,35 puncte și Ana Maria Bărbosu (CSS Focșani) 53.30 puncte.
Denisa Golgotă a terminat concursul de la individual compus pe locul VI cu 51.40 puncte, urmată de Ioana Crișan, care a totalizat 50,75 puncte.
În finalele pe aparate pentru LPS Cetate Deva, doar Denisa Golgotă a punctat la ediția din acest an,ea fiind prezentă în trei finale pe aparate. Deveanca și-a trecut în palmares și a adus pentru clubul LPS Cetate două medalii de argint, cîte una la sărituri și sol, a fost pe locul cinci în clasamentul de la bârnă unde a avut multe ezitări , a ratat și la paralele, dar este cu moralul ridicat ea fiind una dintre gimnastele pe care antrenorii lotului contează la mondiale.
Cealaltă gimnastă din Deva, care este în echipa pentru mondiale, Ioana Crișan, revenită după o lungă perioadă de recuperare a câștigat, îmbucurător pentru ea, o medalie de bronz la sărituri dar este nesigură, cel puțin în evoluția de la paralele și bârnă, unde este necesar să lucreze intens în perioda următoare. Cea de a trei gimnastă de la Deva, Carmen Chiciuc a finalizat concursul de la bârnă pe locul patru dar cu mai multă atenție ar fi urcat pe podiumul de premiere.
Mai este aproape o lună pînă la debutul Campionatelor mondiale din Germania, este optimism temperat la nivelul colectivelor tehnice, atât la feminin cât și la masculin, în ceea ce privește evoluțiile sportivilor noștri și mai ales pentru calificarea la Jocurile olimpice de la Tokyo.