Geoparcul, teritoriu de studiu pentru un proiect considerat „excelent” de evaluatori

Un proiect de cercetare științifică ale cărui activități s-au desfășurat și pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a primit calificativul „excelent” din partea evaluatorilor raportului final.

Proiectul „INstrumente de modelare a proceselor de inTERfață Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană – INTER-ASPA „Radu Lăcătușu” a reunit 7 entități științifice și academice din țară, iar Universitatea din București a fost partener organizațional. Calificativul obținut din partea evaluatorilor se adaugă intenției echipei de proiect de a onora memoria instituțională areputatului profesor Radu Lăcătușu prin toate activitățile desfășurate.

Din punct de vedere științific și tehnic, proiectul a reunit o resursă umană valoroasă și în creștere, inter și trans-disciplinară, cu expertiza și experiența necesare, cu o infrastructură de cercetare adecvată realizării lui și cu potențial crescut de colaborare internațională.

„Gradul de noutate îl reprezintă crearea unei baze solide în cercetarea românească a unei construcții instituționale a managementului integrat al resurselor de apă, sol și diversitate biologică/ecologică. De asemenea, proiectul, prin realizările lui, pune bazele implementării legislației existente cu privire la managementul resurselor de apă, consolidând potențialul de răspuns al României la cerințele europene din domeniu.Rezultatele proiectului și diseminarea acestora vor avea un impact important prin dezvoltarea unor organizații de cercetare performante, capabile să devină operatori regionali şi globali în domeniu. (…) Rezultatele științifice și tehnice obținute recomandă echipa de cercetare să devină un factor cheie (leadership) în luarea unor decizii importante în spațiul european integrat. Un obiectiv important, crearea de noi locuri de muncă, a condus la consolidarea resursei umane, urmărind fidel complementaritatea cu echipele existente și creșterea capacității de cercetare. Portofoliul de teme de cercetare fundamentală și aplicativă va permite în viitor colaborarea și accesarea de fonduri europene (Horizon Europe) și creșterea vizibilității în plan internațional.Rezultatele obținute, indicatorii de realizare, diseminarea rezultatelor demonstrează viabilitatea și reușita de implementare a acestui proiect”, au fost concluziile evaluatorilor.

Din consorțiul care a derulat și implementat proiectul, pe lângă Universitatea din București, au făcut parte Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române „Gheorghe Mihoc – Caius Iacob”, Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Institutul de Biologie București al Academiei Române.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a găzduit prima ediție a Școlii de vară INTER – ASPA „Radu Lăcătușu”.Lucrările s-au desfășurat la Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat” al Academiei Române, în perioada 26-30 iulie.Subiectele dezbătute în cadrul Școlii de vară au avut o abordare interdisciplinară axată pe relațiile dintre apă, organisme animale și mediul geologic. Participanții au avut posibilitatea să descopere frumusețea, unicitatea și potențialul științific al Geoparcului prin vizite la Casa Geoparcului din orașul Hațeg, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din satul Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea, situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica Densuș și Poteca tematică „Muzica Naturii”din satul Peștera, comuna Sălașu de Sus. De asemenea, au făcut observații în teren la Tăul fără fund din satul Peșteana, comuna Densuș și la peștera din satul Peștera. Experiența în Geoparc a fost completată cu o degustare de produse tradiționale locale oferite de Asociația Femeilor din Sântămăria – Orlea.

Proiectul a fost finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării – UEFISCDI. Raportul final al proiectului este disponibil aici, iar documentul de evaluare a raportului final poate fi consultat aici. Mai multe detalii despre proiectul „INTER-ASPA” sunt disponibile aici, precum și pepagina de Facebook a proiectului.

Partajează această știre

Lasă un răspuns