Geocaching în Geoparc, o altfel de vânătoare de comori

De la Stația Spațială Internațională și până la un container de vapor, în toată lumea, descoperirea de geocache-uri îi provoacă pe cei mari și pe cei mici la aventură în aer liber. Nimeni nu câștigă și nu pierde nimic pentru că nu e o competiție. Este doar plăcerea pură a descoperirii de locuri sau de informații interesante.

Teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a fost recent loc de joacă pentru pasionați prin găzduirea primei ediții a evenimentului „Geocaching în Geoparc”. 35 de jucători adulți, unii însoțiți de familie și de copii, au petrecut un weekend în Geoparc, contribuind la susținerea turismului local dar și la promovarea zonei. De altfel, Geoparcul a fost un loc perfect de desfășurare pentru că una dintre componentele geocaching este EarthCache, care constă în publicarea, pe o platformă, a unor coordonate, iar jucătorii care ajung acolo vor descoperi o scurtă lecție de geologie. Cel care o descoperă trebuie să o parcurgă integral și să răspundă unor întrebări care să ateste că a citit-o. În cadrul evenimentului din Geoparc au fost publicate câteva EarthCache-uri legate de geositul „La Scoabă”, de câmpurile cu granit și de mineralul numit mică.  

Tibi Bociat s-a pensionat recent. Este voluntar pentru Geoparc și unul dintre jucătorii români pasionați de geocaching. Face echipă cu partenera lui, Lili. Împreună sunt TiLi_Team, o echipă care a descoperit aproape 4.000 de cutii de geocaching în 30 de țări.

Geocaching este un joc pentru oameni mari. Și nu numai. Este un joc și pentru copii, este un mod de a scoate oamenii sau copiii din fața calculatorului, de a-i duce în natură. În esență, este o vânătoare de comori. Adică, deosebirea dintre Geocaching și Pokémon GO, despre care probabil că au auzit cei mai mulți, este faptul că Pokémon GO este pur virtual. Ori la geocaching trebuie să găsești, la locația specificată pe aplicație, o așa-numită comoară,cum îi spunem noi. Dar este o cutiuță care poate fi de mărimea unei unghii, până la o cutie cât vrem noi de mare, în pădure. Cea mai mare cutie de care știu este în Germania și e un container de vapor”, afirmă Tibi Bociat, geocacher și voluntar pentru Geoparc.

Tot el mărturisește că pasiunea pentru geocaching l-a făcut să descopere locuri uimitoare, în care a revenit cu plăcere și de care n-ar fi aflat vreodată dacă cineva nu ar fi ascuns o cutiuță de geocaching.

Cutiile pot fi simple containere ermetice sau niște cutii creative, făcute la imprimanta 3D, ori care au un mecanism ce trebuie deschis ca să poți să ajungi în interiorul ei. Pentru că orice cutie are în interior o bucățică de hârtie, un logbook. Iar jucătorul, în momentul când găsește geocache-ul, trebuie să se logheze cu user-ul său de jucător și cu data pe acea bucățică de hârtie. Este un joc de bun-simț. Pentru că nimeni nu mă oprește să loghez o cutie pe aplicație, să spun că am găsit-o și, în fond, eu să nu fiu acolo să o caut. Dar nu câștig nimic. Nici dacă am găsit o cutie, nici 10, nici 100, nici 10.000. Lumea, de regulă, asta întreabă. Ce câștigi la jocul acesta? Nu câștigi nimic. Câștigi aventură, câștigi experiență, câștigi mișcare, câștigi că vezi locuri noi”, mai spune Tibi Bociat.

Geocaching a apărut în primăvara anului 2000 când, în Statele Unite, tehnologia GPS a fost pusă la dispoziția publicului larg. Până la acel moment GPS-ul putea fi folosit doar în domeniul militar. Ideea creării acestui joc a apărut când un bărbat a organizat o petrecere și s-a gândit să își distreze invitații punându-i să descopere o cutie ascunsă într-o găleată cu ajutorul coordonatelor GPS.

De la acel moment, jocul s-a extins în toată lumea, inclusiv în România. Peste trei milioane de cutii de geocaching așteaptă să fie descoperite la nivel mondial. În România sunt vreo 4.000 de cutii, dintre care peste 180 sunt ascunse de TiLi_Team în zona de sud-vest a țării, în Timișoara, Arad, Cenad, Sânnicolau Mare și pe teritoriul Geoparcului.  

Printre primii jucători români care au avut un cont de geocaching și au deschis lista jucătorilor din țara noastră se numără DanAL, un inginer din București și un tânăr din Cluj Napoca. Cunoscut sub numele de utilizator Mr. Erikusz, tânărul clujean este cel mai activ jucător român și atât de pasionat de joc, încât și-a făcut și lucrarea de licență pe tema geocaching. Ambii au participat și la evenimentul desfășurat în Țara Hațegului.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a adoptat promovarea traseelor sale prin intermediul geocaching pentru că oferă informații într-un mod inedit, fără să încarce peisajul cu panouri informative. De altfel, toate Casele Geoparcului sunt cuprinse în acest joc, iar participanții la evenimentul de geocaching desfășurat în Geoparc au trebuit să răspundă la câte o întrebare pentru fiecare Casă pentru a atesta că au fost acolo. În plus, vizitatorii Geoparcului pot descoperi într-un mod atrăgător informații pe trasee ce duc spre Cetatea Regală a Hațegului, Valea Dinozaurilor, zona Sălașu de Sus, inclusiv poteca tematică „Muzica Naturii”. În curând, alte cutii urmează să fie amplasate pe Valea Râului Bărbat și pe alte trasee din Geoparc.

Evenimentul „Geocaching în Geoparc” s-a desfășurat în baza unui parteneriat între Asociația Geocaching România (AGeR) și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Cele două entități au colaborat și în vederea realizării unui proiect comun de promovare a Geoparcului prin geocaching. 

Partajează această știre

Lasă un răspuns