Gaz metan în fiecare casă- un proiect dedicat comunităţilor mici

Primăriile din judeţul Hunedoara s-au mişcat rapid pentru a prinde finanţare nerambursabilă n cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte post-decembriste.

Un proiect în valoare de un miliard de euro, promovat de actuala guvernare, îşi propune să aducă gazul metan în fiecare gospodărie din România. Autorităţile locale din judeţul Hunedoara au simţit pulsul acestui moment extrem de important pentru comunităţile mici şi au început demersurile necesare pentri obţinerea finanţărilor nerambursabile.

Este şi cazul comunei Crişcior, unde primarul Ovidiu Furdui, a încheiat deja un acord de asociere cu primăriile din Ilia şi Dobra pentru a reuşi să se încadreze în criteriile de eligibilitate ale proiectului, adică minim 3.000 de beneficiari.

Intitulat „Dezvoltare de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru autoritățile publice locale”, proiectul are ca lider de asociere Primăria Crişcior, după ce comunele Crișcior, Ilia și Dobra au semnat un acord de parteneriat.  Acesta va permite depunerea proiectului pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”.

„Este un proiect extrem de ambiţios şi care este aşteptat de foarte mulţi oameni. Am reuşit să ne asociem cu comunele Ilia și Dobra pentru a deveni eligibili la finanţare. Estimez că din comuna Crişcior, adică din satele Crişcior, Barza, Valea Arsului şi Zdrapţi, ar putea beneficia de extinderea reţelei de gaz metan circa 1.600 de gospodării. Am depus deja lista cu toate gospodăriile aflate pe raza întregii comune, astfel ca toți locuitorii să poată beneficia de acest serviciu. Este clar că avem nevoie de un asemenea proiect pentru că este procurarea lemnului de foc este din ce în ce mai grea, iar populaţia este în vârstă şi nu mai poate merge la pădure”, a declarat primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

Proiectul va fi depus în termenul legal, adică până pe 17 decembrie, iar valoarea maximă a finanţării pentru o asociere este de 25 milioane euro.

Partajează această știre

Lasă un răspuns