O nouă ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii se desfăşoară, în aceste zile, în organizarea Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva. Manifestarea este onorată de prezenţa a peste 100 de edituri din toată ţara, fapt care arată prestigiul de care se bucură acest eveniment anual, dedicat cărţii de calitate.
În acest context, putem spune că a devenit o tradiţie ca trustul de presă Accent Media să premieze personalităţile care s-au remarcat prin diverse acţiuni derulate pe parcursul ultimului an de zile, de la administraţie şi ştiinţă, până la mediul de afaceri sau educaţie.
Gala de Excelenţă Accent Media devine, astfel, un bun prilej pentru ca oamenii de valoare să fie aduşi în lumina reflectoarelor, cu recunoştinţa pe care trebuie să le-o purtăm, dar şi cu decenţă şi modestie, pentru că aşa s-au obişnuit să muncească de când se ştiu.
Nagy Nandor poate fi apreciat ca una dintre speranţele înotului românesc. Component al lotului naţional de juniori, Nandor a participat la numeroase concursuri internaţionale de înot, cum ar fi cele desfăşurate în Israel, Insula Corfu- Grecia sau în Serbia, ca să le nominalizăm doar pe cele din ultimele trei luni de zile. Elev al profesoarei Anca Băjan, Nagy Nandor a început înotul la vârsta de 4 ani, iar de atunci, graţie seriozităţii sale, a reuşit să ajungă campion naţional de juniori şi tineret şi să fie medaliat în competiţii de seniori.
Despre Iulia Anamaria Jurca se pot spune multe lucruri bune. Elevă la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din Deva, Iulia Anamaria s-a remarcat prin rigurozitate, organizare şi activitate. A demonstrat reale abilităţi de lucru în echipă, atunci când sarcinile şi temele de la curs i-au cerut-o, dar şi prin modul în care s-a implicat în diversele activităţi extraşcolare. Îşi conduce viaţa după dictonul „Cel mai important este să îndrăzneşti să ai visuri mari, apoi să acţionezi pentru a le transforma în realitate”, al lui Joe Girard. Sunt cuvinte care spun aproape totul despre personalitatea Iuliei Anamaria Jurca, o învingătoare în concursurile naţionale de comunicări ştiinţifice.
Când spui robotică, spui judeţul Hunedoara! Este un adevăr peste care nu se poate trece deoarece numele judeţului a fost făcut cunoscut pe plan mondial şi cu ajutorul elevilor pasionaţi de acest domeniu al tehnologiei avansate. Astăzi ne-am oprit la elevul Matei Mihuţ, care s-a ocupat de programarea roboţilor la echipa sa, din cadrul Colegiului Naţional „Decebal” Deva, cu care a şi ajuns pe locul al patrulea la competiţia naţională BRD First Tech Challenge România. Însă Matei nu este doar un programator priceput. El a impresionat şi prin talentul de a coordona oamenii şi de a vorbi în faţa mulţimii. A obţinut menţiune la faza naţională a Olimpiadei Naţionale de Oratorie şi este membru în lotul naţional. În prezent, Matei Mihuţ se pregăteşte pentru bacalaureat şi admiterea la facultate, iar noi îi dorim succes!
Cosmina Maria Simina Achim Mărcuş şi-a început activitatea în afaceri construind o companie specializată în mediul automotive, imediat după ce a terminat Universitatea Babeş-Bolyai, pe când avea doar 22 de ani. A identificat o nişă pe acest domeniu şi astfel a deschis o afacere de îmbrăcare a volanelor de maşini, care a crescut an de an şi a oferit, la un moment dat, 480 de locuri de muncă. Din anul 2020, după cinci ani de cercetări, a dezvoltat un nou domeniu de activitate descoperind o nouă apă cu proprietăţi extraordinare pentru sănătate, la un izvor din inima muntelui de aur de la Stănija. Noul produs va apărea, cât de curând pe piaţă. Proiectele companiei nu se opresc aici şi vom auzi, cu siguranţă, despre altele dezvoltate de Cosmina, o persoană cu un spirit întreprinzător şi inovativ.
Copiii sunt viitorul nostru, iar când merg pentru prima oară la grădiniţă avem şi primele emoţii. În municipiul Brad funcţionează una dintre cele mai bune grădiniţe din România, care a câştigat prestigiosul Premiu European pentru Predare Inovatoare. Maria Leach este artizanul acestui premiu, alături de minunaţii copii de care are grijă şi îi educă la Grădiniţa „Floare de Colţ” din Brad.
În urmă cu patru ani, proiectul „Casa ştiinţei” era doar o idee. Acum, un juriu internaţional a decis că acest proiect merită să fie premiat cu medalia de aur la Salonul internaţional de inventică INVENTCOR, alături de o medalie de aur atribuită de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare în Chimie şi de un Premiu de Excelenţă acordat de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare în Optoelectronică. Sunt trei premii importante în spatele cărora se află patru ani de muncă, tabere pentru copiii pasionaţi de ştiinţă, ateliere şi cursuri predate de iniţiatorul acestui proiect, Tiberiu Stroia.
Despre Silviu Ponoran se poate spune, fără a greşi, că este primar de o viaţă. A făcut minuni în oraşul Zlatna, pe care îl conduce, dar s-a implicat şi în dezvoltarea zonei Munţilor Apuseni. A atras finanţări de 53 de milioane de euro, bani care au urmat unor proiecte de infrastructură şi mediu. Experienţa sa în administraţia publică locală i-a adus recunoaşterea la nivel naţional din partea colegilor care l-au ales în diverse organisme de coordonare. Are la activ peste 40 de premii, dintre care enumerăm cele de Primarul Anului, Cel mai activ primar de oraş din România sau Premiul de Excelenţă al Institutului European de Cultură pentru Cunoaştere şi Educaţie prin Imagine. Silviu Ponoran a demonstrat că se poate şi că atunci când vrei poţi reuşi în proiecte care râmân peste timp.
Despre profesorul universitar Corvin Lupu ar trebui să vorbim ore în şir. Activitatea sa didactică se remarcă prin erudism, modestie şi promovarea noului în educaţia formală şi nonformală. În timp, a condus Catedra de Istorie a Facultăţii de Drept din Sibiu. A fost primul din ţară care a introdus specializarea „Ştiinţe Politice” în învăţământul superior. De atunci, toate facultăţile de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate care s-au înfiinţat ulterior în România, au urmat modelele programelor universitare concepute şi înfiinţate de Corvin Lupu. Este membru fondator al Fundaţiei „Panteonul României” a Academiei Române şi membru al Comisiei de Istorie Economică a Academiei Române.
Este prima şi singura femeie pilot de balon cu aer cald din România, iar cel mai bine o defineşte curiozitatea. Irina Hărău a intrat într-o lume magică, dar la fel de bine este şi pricepută în afaceri. De-a lungul timpului, după absolvirea facultăţii, a avut parte de diverse experienţe, trăind un an în Anglia, doi ani în Berlin, doi ani în China şi unul în sud-estul Africii. În ultimii ani, balonul cu aer cald a convins-o să se întoarcă în Hunedoara, contribuind la dezvoltarea afacerii familiei. Pentru că aşa cum spune, glumind – când nu este cu capul în nori, face statistici şi negociază contracte de succes.
Pera Bulz, personalitate a judeţului Hunedoara care a primit din partea UNESCO titulatura de „Tezaur Uman Viu”, se identifică, de-o viaţă, cu unul dintre cele mai iubite instrumente populare din Ţara Zarandului. Taragotul reprezintă pentru Pera Bulz un mod de viaţă, despre care spunea că i-a adus bucuria de a cânta încă din copilărie. „Orice floare sau peisaj din natură făcea să-mi vină în minte o melodie”, afirma Pera Bulz, în multele interviuri pe care le-a acordat presei locale şi centrale. În timp, artistul şi omul Pera Bulz şi-a păstrat dragostea de locurile natale şi de ţară, lucruri pentru care merită aprecierea noastră.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, este un om pentru care politica nu mai are secrete. Şi-a început cariera ca primar al comunei Şoimuş, a cunoscut şi munca de parlamentar, iar acum conduce Consiliul Judeţean Hunedoara. Din această funcţie a înţeles că dezvoltarea unui judeţ nu se poate face fără ajutorul fondurilor europene. Aşa că a promovat o echipă specializată în acest domeniu, iar rezultatele se văd: judeţul Hunedoara se poate lăuda cu peste un miliard de euro, fonduri atrase prin proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Pentru acest lucru, dar şi pentru implicarea de care dă dovadă în relaţia cu fiecare cetăţean al judeţului Hunedoara, preşedintele Laurenţiu Nistor merită consideraţia noastră!
România are medici de excepţie, iar acest lucru este demonstrat zilnic prin activitatea pe care aceştia o desfăşoară în ţară şi străinătate. Cercetarea şi tratamentul cancerului este una dintre direcţiile spre care se îndreaptă multe dintre eforturile corpului medical. Dr. Cristina Ștefan este unul dintre medicii de excepţie ai României, membră de Onoare a Academiei de Științe Medicale din România, membră a Academiei de Științe din Africa de Sud și a Societății Regale de Știință din Africa de Sud. În 2022, a primit cea mai prestigioasă distincție a IARC (Agenția Internațională pentru Cercetarea în Cancer) pentru contribuția sa în cercetarea cancerului la femei. De aceea, dr. Cristina Ştefan este un exemplu pentru toţi dintre noi.
Salonul Hunedorean al Cărţii se află acum la ediţia cu nr.22. Primul eveniment de acest gen a început cu 6 edituri invitate. Acum sunt 106 şi multe dintre ele revin la Deva, în fiecare an. Promotorul acestui Salon este managerul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara, care a reuşit să mobilizeze, an de an, alături de el, oameni cu drag de carte. Acum, Salonul Hunedorean al Cărţii este al doilea din ţară, ca număr de participanţi şi organizare. O manifestare de ţinută, care aduce la Deva pe cei mai buni editori de carte din ţară şi pe cei mai cunoscuţi oameni de cultură.