Frigul de la Deva – o răzbunare politică între PNL – işti ?

O simplă socoteală scoate în evidență faptul că în Deva sunt peste 22000 de suflete care stau în frig, nu au apă caldă, la care se mai adaugă multe alte mii care nu  caldură în unităţile sau instituţiile la care lucrează. Astfel , s-a creat o adevarată nebunie cu reșourile, caloriferele  electrice, sar prizele aproape zilnic din cauza consumului  exagerat de  energie  electrică. De aproape  trei săptămâni  devenii sunt mințiți cu nerușinare de partidele din arcul guvernamental care stau şi nu mișcă un deget pentru a debloca actuala situație.

Mintia, fără cărbune!

Scoasă din circuitul economic din lipsă de cărbune, Termocentrala  de la MIntia ,,zace” trasă pe dreapta, cu toate demersurile făcute de sindicate  și a conducerii de pe platformă.  CNH –ul rămâne impasibil la orice strigăt de disperare al celor peste 22.000 de suflete din Deva care îndură frigul din locuințe, datorită deciziei administraţiei companiei, în cârdăşie cu ministerul de resort care refuză să deblocheze situația de faţă. S-a pornit Termocentrala de la Paroșeni, deşi aceasta  nu are ca produs secundar agentul termic pentru populaţie, în loc să pornească Mintia, de a cărei activitate depinde căldura în câteva mii de apartamente, instituţii şi firme.

Ceea ce însă șochează, este că dincolo de 1300 de tone de cărbune  necesari pentru funcționarea zilnică a Termocentralei Mintia, în portul Constanţa zac aproximativ 58.000 de tone de cărbune de trei ani , fără ca ministerul de resort sau Guvernul  să facă nimic pentru a ajunge la Mintia. Se invocă fel de fel de motive, fără ca  nimeni să își asume răspunderea pentru repornirea Termocentralei.

Discuții de ultimă oră !

În acest context, liderii AUR Hunedoara,  prin Tiberiu Bârstan, Anamaria Gavrilă şi un grup de specialişti în Proiecte pentru Dezvoltare Durabilă în frunte cu prof.  univ. Alexandru Stănilă, au inițiat o întâlnire, vineri 19 martie, cu conducerea executivă de pe platforma Mintia, cu liderii de sindicat, pentru a stabili o acţiune  comună de  rezolvare a acestei situaţii, precum şi identificarea unor pași în viitor pentru a crea surse alternative de încălzire a locuitorilor din Deva.

Declarații  din care suferă oameni nevinovați !

Referindu-se la actuala situaţie din Deva,  Florin Oancea, primarul municipiului,  a solicitat expres  și pe  bună dreptate, ca  Mintia să fie aprovizionată cu cărbune pentru ca devenii să nu mai stea în frig, întrucât a motivat că nu este corect ca oamenii să stea în frig, mai ales că tot ce înseamnă datorii pentru subvenţii au fost achitate la zi. Gestul primarului Devei i-a iritat se pare, pe cei din Valea Jiului, motiv pentru care au pornit Termocentrala de la Paroșeni si nu cea de la Deva,  de care depinde căldura pentru câteva zeci de mii de locuitori ai orașului.

Izbitor este si faptul că situaţia de la Mintia a fost adusă  și în atenția lui Ludovic Orban, președinte al PNL, aflat la Deva acum o săptămână, pentru a prezenta programul de finanțare europeană – în fapt a fost o vizită de a-și asigura capitalul electoral pentru un nou mandat de președinte al PNL. Rezultatul si la această dată este zero. Au fost discuții şi informări la Prefectură, dar nimeni, dincolo de vorbe goale, nu face nimic. Mă întreb unde sunt parlamentarii  PNL, în frunte cu președintele  organizatiei  judeţene PNL, Vetuţa Stănescu, sau  marele senator Vasilică  Potecă, care  acum tac mâlc sau se gândesc și ei la campania electorală  internă la nivel județean şi  vor să se pună  bine cu toată lumea pentru a-și păstra funcțiile  politice.

Mă întreb ce zic celelalte partide aflate în arcul guvernamental și în principal cei de la USR- Plus? Acum tac toţi precum bostanul în iarbă. Acum nu  mai e vorba de români? A, uitasem!  Nu mai e campanie electorală să prostească  oamenii cu lucruri ieftine!

În loc de final!

În loc de final aș încheia cu vorbele unei persoane prezente şi la mitingul de protest, organizat cu ocazia  prezenței lui Orban la Deva, acum o săptămână:

,,Rușine să vă fie, că vă doare în cot de poporul român “

Cornel Poenar

Partajează această știre

Lasă un răspuns