Delicate, pline de parfum și culoare, florile ne dăruiesc tot ce are natura mai frumos. Unele dintre ele au proprietăți tămăduitoare nebănuite, puterile lor miraculoase fiind puse pe seama divinității. Poate de aceea regăsim flori cu nume de sfinți sau chiar cu numele Maicii Domnului. Vă vom prezenta, în continuare, doar câteva dintre florile despre care se spune că au fost binecuvântate de Sfânta Fecioară Maria.
Lacrima Maicii Domnului
De o frumusețe și gingășie aparte, despre această floare se spune că produce mir în mod natural, cu proprietăți curative. Are flori lunguieţe verzi-alburii, care se solidifică şi devin bobiţe. Din ele, credincioşii îşi fac metanii, fiind percepute ca flori făcătoare de minuni.
În tradiția populară
Se crede că această floare delicată o înfățișează pe Maica Domnului, vărsând lacrimi de durere la picioarele Fiului răstignit pe cruce. Se spune că Maica Domnului a mers apoi în Grădina Ghetsimani, acolo unde se ruga Iisus înainte de a fi răstignit, închinând o rugă fierbinte către Domnul, în care-I cerea să fie iertați cei care i-au omorât Fiul. Iar ca să aibă un sem al ascultării rugăciunii, Dumnezeu a făcut să răsară mii de flori albe, care s-au răspândit apoi în lume, precum credința puternică.
Mâna Maicii Domnului (Salvia sau Caprifoiul)
Plantă binecuvântată de Fecioara Maria, cu flori albe și delicate, care-și schimbă culoarea după câteva zile în galben pal, are proprietăți antibacteriene naturale şi antiinflamatorii. Este folosită pentru a trata febra şi a elimina toxinele din corp. Cercetătorii afirmă că floarea de caprifoi poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge. Poate calma crampele şi are un efect benefic asupra artritei şi reumatismului.
Legenda plantei
Ne spune că proprietăţile ei vindecătoare se datoresc Fecioarei Maria, care, fiind urmărită de soldaţii regelui Irod, fugea cu Pruncul Iisus în braţe. Când Fecioara Maria a cerut florilor de pe câmp să o ascundă, prima care i-a sărit în ajutor a fost Salvia (Caprifoiul), care a adăpostit-o printre bogăţia de frunze şi a scăpat-o de urmăritori. Drept mulţumire Maica Domnului a binecuvântat-o zicându-i: ,, De astăzi înainte şi până în veşnicie, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci oamenii de toate bolile şi să-i salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu pentru mine.” De atunci, salvia înfloreşte în fiecare an pentru salvarea şi ajutorarea oamenilor, fiind ocrotită de mâinile Sfintei Fecioare Maria.
Recoltarea florilor
Se face primăvara sau la începutul verii, când floarea este încă în stadiul de boboc. Se usucă în încăperi bine aerisite.
Medicina tradiţională chineză
Ne spune că această plantă acţionează asupra meridianelor stomacului, plămânilor şi intestinului gros. De aceea, decoctul din floarea de caprifoi era indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dizenterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflaţi. Unii experţi cred că floarea de Caprifoi poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge.
Nu se recomandă folosirea decoctului în caz de răceală sau tulburări digestive.
Prepararea decoctului
Se folosesc 9-15 grame de plante la 300 ml de apă. Se pune la infuzat o ceașcă de flori de caprifoi, într-un litru de apă clocotită. După aproximativ 10 minute, se strecoară și se consumă 2-3 căni de ceai pe zi.
Pentru estomparea pistruilor şi petelor de pe față
Este recomandată folosirea infuziei reci din flori de Caprifoi. La un litru de apă, se adaugă o ceşcuţă de flori şi se lasă apoi la macerat peste noapte. A doua zi se strecoară, iar cu loţiunea obţinută se dă apoi pe faţă, decolteu sau alte zone cu pistrui sau pete.
Dorul Maicii Precista
Această plantă era folosită în vechime pentru tratarea tusei sau pentru întărirea rădăcinii părului. I se mai spune și Strașnic. Se face un decoct din două linguri de plantă la un litru de apă şi se bea, de-a lungul zilei, în cazul tusei vechi. Acest decoct se poate folosi şi pentru spălarea părului.
Poala Sfintei Marii
I se mai spune Mușețelului, plantă cunoscută pentru calitățile ei tămăduitoare. Are proprietăţi antiinflamatoare, activează circulaţia sângelui şi ajută la eliminarea toxinelor. Infuzia sau decoctul sunt utile în afecţiunile gastrointestinale, iar compresele alină rănile.
Lemnul Maicii Domnului
Crește spontan, are un miros puternic și aromat. Este util în afecţiunile gastrointestinale (1-2 căni pe zi) sau anxietate, o cană seara, înainte de culcare.
Iarba Sfintei Marii
Are un parfum dulceag și crește în locuri ferite. O cană cu infuzie pe zi ajută la calmarea stărilor nervoase şi alungă depresia.
Important!
Persoanele alergice sau cele cu anumite afecțiuni cronice, înainte de începe aceste tratamente naturiste, este bine să consulte medicul.