„Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!!”

Direcția de Asistență Socială Deva se alătură Direcției de Sănătătate Publică Hunedoara în campania de informare, educare și conștientizare derulată sub genericul „Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!”, care se desfășoară până la sfârșitul lunii mai 2023, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

Acțiunea este dedicată adolescenților și părinților acestora și are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul nociv pe care îl pot avea asupra sănătății consumul de tutun și folosirea dispozitivelor electronice de tip ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems) și HTPs (Heated Tobacco Products).

În perioada campaniei, reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară al Direcției de Asistență Socială Deva vor distribui, în școlile și cartierele din municipiu, dar și la sediile serviciilor sociale, pliante și alte tipuri de materiale informative cu mesaje antifumat și recomandări care pun accent pe prevenirea consumului de țigări și a utilizării dispozitivelor electronice în rândul adolescenților și trag un semnal de alarmă asupra pericolului major pe care îl reprezintă fumatul pentru sănătate.  

Conform statisticilor naționale, 1 din 4 copii încep să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, în timp ce 1 din 12 liceeni fumează zilnic țigări electronice și HTPs. Datele campaniei antifumat arată, totodată, că sunt mai predispuși la consumul de tutun copiii care au complexe de inferioritate și probleme de adaptare, precum și copiii ai căror prieteni fumează sau care au în familie fumători și dificultăți ori conflicte.

În privința efectelor pe care consumul de tutun le are asupra sănătății, medicii atrag atenția că fumatul convențional produce expunerea la un amestec de peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este de până la 25 de ori mai mare în cazul persoanelor care fumează.

Experții susțin, totodată, că și fumatul pasiv este la fel de periculos – mai ales în rândul copiilor. Aproximativ 65.000 de copii mor, în fiecare an, din cauza bolilor atribuite expunerii la fumul de țigară din mediul ambiant.

Datele raportate la județul Hunedoara arată că mai mult de 300 de persoane au fost diagnosticate cu cancer bronhopulmonar, în cursul anului 2022, în timp ce numărul cazurilor noi de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) a fost triplu față de 2021. În același timp, aproape 33.000 de hunedoreni cu boli cardiovasculare se aflau în evidența medicilor specialiști la sfârșitul anului trecut.

DE REȚINUT! Dependența de nicotină poate apărea la orice persoană care folosește produse ce conțin nicotină. În plus, aceasta antrenează și alte dependențe – de alcool, droguri etc., iar pericolul de a dezvolta dependență este mai mare în privința adolescenților decât a adulților!

Direcția de Asistență Socială Deva

Partajează această știre

Lasă un răspuns