O nouă ediţie a Festivalului Narciselor revine, la acest sfârşit de săptămână, în comuna Sălaşu de Sus, după o perioadă de doi ani în care manifestarea a fost oprită din cauza regulilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19.
Festivalul Narciselor va avea loc sâmbătă, 21 mai, şi duminică, 22 mai, programul evenimentului- ajuns, în mod fericit, la ediţia cu numărul XX, fiind unul extrem de bogat.
Dincolo de tradiţionala plimbare în Poiana Narciselor, unde vizitatorii vor putea admira aceste flori minunate în condiţiile lor naturale, autorităţile locale au pregătit, pentru sâmbătă, mai multe ateliere de lucru, jocuri şicompetiţii sportive. Acestea vor avea loc sub genericul „Zâmbete de copil în mireasma narciselor” la sediul şcolii gimnaziale. De la ora 19,00, la cetatea medievală Mălăieşti, este programat un spectacol de muzică şi culoare susţinut de mai mulţi DJ.
Polul de interes al festivalului va fi duminică, atunci când în Sălaşu de Sus va avea loc un spectacol folcloric maraton, în care vor evolua 19 solişti de muzică populară, acompaniaţi de Ansamblul profesionist „Drăgan Muntean”, condus de prof. George Cîlţea.
Pentru început, scena va fi deschisă tinerilor interpreţi din Sălaşu de Sus: Georgiana Socaci, Melisa Ciora, Paul Ciora, Cristina Rebeca Avătavului, Dorin Părău, Denisa Maria Hăşdăţan, Alexandra Giurgiu şi Ciprian Vîrvoniu. Alături de ei se vor afla consacraţii genului, dintre care îi amintim doar pe Adrian Stanca, Ciprian Roman, Cornelia Lupulescu, Ovidiu Olari sau Nelu Ban Fântână.
„Festivalul Narciselor este deja o tradiţie în comuna Sălaşu de Sus. Ne bucurăm că am putut relua această manifestare ce a fost aşteptată atât de locuitorii comunei, cât şi de turişti. Echipa noastră a muncit foarte mult la organizarea acestui festival şi cred că rezultatul va fi unul extrem de frumos. Vă aşteptăm să ne vizitaţi!”, a transmis primarul comunei, Ioan Vlad.
Secretul narciselor
Poiana Narciselor din Sălaşu de Sus are statutul de monument al naturii şise întinde pe aproximativ 20 de hectare, accesul spre acest loc fiind posibil pe un drum asfaltat care pleacă din DN 68 Simeria-Petroşani spre Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, din satul Nucşoara.
Specialiştii afirmă că narcisele de pe fâneţele de la Sălaşu de Sus rezistă în zonă încă din perioada glaciară. La început, zona era acoperită de taiga, o pădure alcătuită în special din stejar şi conifere, asemănătoare cu celebra taiga siberiană din Rusia.
Florile au rezistat de-a lungul timpului datorită unui fenomen deosebit, pentru că în subsol se află mai multe straturi de granit printre care curg apele reci ce se scurg din Retezat. Acestea răcesc pământul şi creează un efect de „frigider”. În acest fel, bulbii narciselor se bucură de răcoare şi umezeală, rezistă peste an şi pot înflori în fiecare primăvară.