.

Festivalul Cetăţii Mălăieşti- Istorie şi tradiţii

O nouă ediţie a Festivalului Cetăţii Mălăieşti va avea loc duminică, 4 august, sub genericul „Istorie şi tradiţii”. Manifestarea culturală este un bun prilej pentru turişti să vadă una dintre cetăţile frumoase din judeţ şi să se bucure de spectacolele pregătite de organizatori: Primăria şi Consiliul Local Sălaşu de Sus, alături de DGAMPT Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Pe de altă parte, localnicii au posibilitatea de a interacţiona cu turiştii, cu oaspeţii care vin în comuna Sălaşu de Sus, pentru a cunoaşte, mai de aproape, frumuseţile locurilor.

Din programul pregătit pentru acest festival nu vor lipsi o paradă a cavalerilor, dansuri medievale, demonstraţii de lupte între cavaleri, jongleriile cu focul, un spectacol folcloric şi un foc de artificii.

„Ne dorim să punem în valoare Cetatea Mălăieşti, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din judeţ, dar şi alte obiective turistice şi culturale de pe raza comunei Sălaşu de Sus. De asemenea, ne gândim la producătorii locali, iar virşlii de Sălaş nu mai au nevoie de nicio prezentare. Sunt foarte mulţi producători locali care sunt invitaţi la acest festival”, spune primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Anul acesta, partcipanţii la festival vor avea parte de o experienţă inedită pentru că, la propunerea localnicilor, dar şi a turiştilor, o parte din program va fi interactiv.

„Avem trei trupe medievale invitate din Deva, Sebeş şi Târgu Mureş. Ele vor susţine spectacole în care vor angrena şi publicul. Totodată, în cadrul spectacolului folcloric ne-am propus să promovăm tinerii din comuna noastră. Avem copii care cântă foarte frumos, deşi au doar 10 ani”, a adăugat primarul.

Festivalul Cetăţii Mălăieşti se va încheia duminică seara cu un număr de jonglerii cu focul, finalul fiind rezervat pentru un foc de artificii.

Cetatea de la Malaiești a aparținut familiei Sărăcin și avea rol de apărare în conflictele dintre nobilii locali.

La sfârșitul secolului al XIV-lea a fost ridicat, de către cnejii din Sălașu de Sus, donjonul care poate fi văzut şi astăzi.

Cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de 1,5 milioane de euro, Cetatea Mălăiești a fost reabilitată, astfel că acum se poate vizita în cele mai bune condiţii.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate