În comuna Bistra a avut loc Festivalul D.E.N.I.S.A – Ediția a II-a.La eveniment au participat peste 100 de persoane.
D.E.N.I.S.A este un eveniment care urmărește stabilirea unui dialog socio-cultural cu membrii comunității, promovând diversitatea și incluziunea socială. Festivalul poartă mesajul culturii tradiționale și este promotorul păstrării și promovării culturii tradiționale care sete cartea de identitate prin care orice neam se definește.
Festivalul “D.E.N.I.S.A. la Bistra” a fost organizat de către Unitatea Administrativ Teritorială Bistra în parteneriat cu Asociația PAKIV România și Școala Gimnazială “Nicodim Ganea” Bistra prin proiectului ”C.R.E.D. – Comunitate-Responsabilitate-Educație-Durabilitate”, care se derulează în perioada 01.04.2021 – 31.03.2023 în Regiunea Centru, în județul Alba, în mai multe localități: Bistra, Avram Iancu, Roșia Montană, Sohodol și Vidra.
Festivalul D.E.N.I.S.A. la Bistra a fost despre: Diversitate, Educație, Nediscriminare, Incluziune Socială, Antreprenoriat.
Prin această manifestare culturală se urmărește:stimularea creativității și talentului, învățarea și promovarea meșteșugurilor și îndeletnicirilor tradiționale, afirmarea, lansarea și încurajarea tinerilor interpreţi, promovarea și stimularea celor mai autentici și mai talentați interpreți amatori ai cântecului și dansului popular românesc, revitalizarea, conservarea, valorificarea și transmiterea valorilor morale, artistice și tehnice ale comunității locale, stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, valorificarea comorilor cântecului, dansului, portului popular și meșteșugurilor românești.
,,Acest proiect are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Drumul Iancului”, alături de promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare. Contribuţia proiectului la îndeplinirea obiectivului proiectului se va realiza prin reducerea numărului de persoanelor aflate în risc de sărăcie din comunitățile marginalizate din cadrul teritoriului GAL ”Drumul Iancului” cu 250 de persoane, inclusiv etnici romi, prin aplicarea unui set de măsuri integrate în domeniile educației, ocupării, serviciilor sociale și combaterii discriminării. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival”, afirmă Traian Gligor, primarul comunei Bistra.
La festivalul de la Bistra au participat: Ansamblul Folcloric ,,Brădeana”, copiii de la Centrul Cultural Bistra, dar și meșteri populari din zonă care au expus produse tradiționale moțești.
Administrația publică locală susține promovarea culturii și tradițiilor.