Din această vară, locuitorii și vizitatorii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului sunt invitați să conștientizeze și să descopere modificările spațio-temporale ale unei arii protejate prin intermediul proiectului ”Ferestre în timp”.
Informațiile despre modificările la care este supus un teritoriu în existența sa de acum sute de milioane de ani și până în prezent, precum și scenarii de evoluție viitoare vor fi livrate prin intermediul unor așa – numite portaluri. Acestea vor fi amenajate în locuri strategice de pe teritoriul Geoparcului. Cei dornici să afle detalii și să experimenteze invitația la călătorie în timp vor trebui să le descopere. Portalurilevor fi marcate prin intermediul a trei instalații–ferestre realizate artistic de voluntarii pentru Geoparc și alte două care vor putea fi accesate utilizând realitatea augumentată, în baza unei aplicații disponibilă de pe telefonul mobil.
Un prim portal a fost deja deschis publicului, cu ocazia evenimentului ”Ziua Iei”, de la sfârșitul lunii iunie. Pentru descoperirea mai ușoară a acestuia, un prim indiciu este curtea Cooperativei Hațegana, din orașul Hațeg. Portalul – fereastră în timp se numește ”Vremea bunicilor” și este o invitație la a lăsa un mesaj, pe o bucată de pânză, bunicilor și înaintașilor care ne-au lăsat moștenire o mulțime de povești, învățăminte de viață, tradiții și meșteșuguri bazate pe respectul față de ceilalți și mai ales față de natură.
Cele două portaluri de realitate augumentată ne vor face cunoștință cu dinozauri și reptile zburătoare care au trăit în Insula Hațeg, din Marea Tethys, în urmă cu cca. 70 de milioane de ani. Viețuitoarele preistorice vor prinde viață în aplicația telefonului și, mai mult decât atât, vor fi gata să facă un selfie cu toți cei interesați să descopere mai multe informații despre ele și modul lor de viață. Cele două portaluri – ferestre de realitate augumentată vor fi deschise oficial publicului cu ocazia a două evenimente majore ale Geoparcului: Festivalul Dinozaurilor din perioada 26 – 28 iulie și Ziua Vulcanilor, celebrată pe 24 august.
Proiectul ”Ferestre în timp” este derulat de Asociația Wild Roots în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Administrația Parcului Național Retezat – RNP Romsilva, Asociația Explore Pill și Școala Gimnazială Râu de Mori. Proiectul este co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma câștigării unui concurs național de proiecte.