Planul urbanistic al întregului proiect minier ANULAT de Curtea de Apel Cluj.
Exploatarea aurului de la Certej, județul Hunedoara, a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj, care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro.
În primă instanță, Tribunalul Cluj a anulat avizul de mediu și o hotărâre de Consiliu Local Certeju de Sus prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul „Exploatarea minereurilor auro-argentifere şi polimetalice din perimetrul Certej“.
Compania canadiană din spatele Deva Gold s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru a putea defrișa 56 hectare de pădure concesionate de la Primăria Certeju de Sus. Doar că terenurile cu pricina au fost revendicate de localnici, scrie newsweek.ro. Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniei făcute de societatea civilă și de comunitatea locală. „Defrișarea pădurii, care echivalează ca suprafață cu 113 terenuri de fotbal, face parte din planul companiei miniere Deva Gold de a construi mina de aur cu cianuri de la Certej”, au precizat atunci reprezentanții rețelei de organizații Mining Watch.
„Chiar acum am aflat că, în urmă cu câteva minute, Curtea de Apel Cluj a decis să mențină soluția Tribunalului Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier Certej. Decizia este definitivă!
Ce înseamnă asta? Decizia invalidează toate actele obținute din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu la autorizații de construire. Practic, am blocat pe termen indefinit acest proiect dezastruos pentru mediu.
Ca să vă faceți o idee, Eldorado Gold, prin subsidiarele sale Deva Gold și European Goldfields Deva a concesionat în Munții Metaliferi peste 4.500 de hectare, de două ori suprafața proiectului minier Roșia Montană”, au scris reprezentanții comunității Declic, joi după-amiaza, pe pagina de Facebook.
În baza asocierii între privat și stat din 1999, Deva Gold- o companie în care se a obținut, fără licitație, concesiunea pe o perioadă de 20 de ani a perimetrului de la Certej. Concesiunea prevedea activități de explorare geologică și exploatare a minereurilor auro-argentifere. Conform estimărilor făcute de companie, în perimetrul Certej se află un zăcământ de aur estimat la două milioane de uncii, adică în jur 63,5 tone de aur, la care se adaugă alte 375 de tone de argint. Valoarea zăcământului se învârte în jurul sumei de două miliarde de euro.
Potrivit ecomagazin.ro rețeaua de firme care se învârt în jurul companiei DEVA GOLD SA începe cu Eldorado Gold Holdings (BC) LTD, consorțiul înființat în anul 1967 și care deține compania Eldorado Gold Corporation (BC) Vancouver, firma înființată în anul 1997 special pentru contractul de exploatare de la Certej prin sprijinul lui Frank Timiș și Nicolae Stanca.
Eldorado Gold Corporation (România) BV este o companie olandeză cu sediul la Amsterdam care deține circa 80% din acțiunile Deva Gold SA. Eldorado Gold Corporation (România) BV a cumpărat în februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la rândul sau capitalul Deva Gold Barbados Limited (în prezent lichidată) printr-o inginerie financiară, pentru că Eldorado Gold România BV să poată achiziționa pachetul majoritar de 80% din acțiuni la Deva Gold SA.
Firma de stat Minvest Deva figurează că acționar minoritar împreună cu firma Cartel Bau SA (dețin circa 20% din acțiuni), ultima fiind prezența și la RMGC.
Conform raportului anual al Companiei MINVEST S.A. DEVA de la finele anului 2013 ne prezintă un procent de 19,25% din acțiuni deținute la compania DEVA GOLD SA în valoare de 1.067. 677 lei (circa 237.000 euro), însemnând că firma Cartel Bau are alături de statul român și Eldorado Gold (România) BV, 0,75% din acționariatul care se ocupă de exploatarea de la Certej.
Eldorado Gold (România) BV este asociat persoană juridică al companiei DEVA Gold SA, însă este, de fapt, o societate offshore înființată și organizată în temeiul legii olandeze, având sediul social la adresa str. Barbara Strozzilaan nr. 101, 1083HN, Amsterdam, OIanda, număr de înregistrare 56598076, legal reprezentată de către dna Titia Viktoria Csilla Csanky și dl Tonnie Beier, în calitate de Asociat unic al EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA – S.R.L., denumită în continuare “Societatea”, cu sediul în Certeju de Sus, Str. Principala, bloc A, județul Hunedoara. Eldorado Gold (România) BV are un capital social de 8.000.200 euro.
EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL este o companie administrată de Nicolae Stanca și deținută de firma olandeză ELDORADO GOLD (România) BV. European Goldfields Deva SRL deține capitalul companiei offshore Deva Gold (Barbados) Limited în urmă dizolvării și lichidării acesteia. Deva Gold Barbados Limited a cedat European Goldfields Deva SRL un capital în valoare de 12.911.080 dolari americani.
Compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) este o companie offshore din Columbia Britanică și a fost înființată în anul magic 1997, an în care Nicolae Stanca a semnat asocierea dintre Minvest Deva și Gabriel Resources.
Eldorado Gold Holdings (BC) LTD este o companie înregistrată în anul 1967 și este condusă de frații Hoffman și Husch Robert Gordon (despre care nu se știe nimic) și figurează la aceeași adresa cu compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) cea care deține circa 80% din acțiunile companiei DEVA GOLD S.A.
sursa: alba24.ro, newsweek.ro, Facebook (declic, mining watch), ecomagazin.ro