Evoluție dinamică în zootehnia hunedoreană

Dialog cu Claudiu GRAMA, director executiv  la Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara

– Ce reprezintă sectorul zootehnic în județul Hunedoara?

– Reprezintă un reper major în agricultura judeţului Hunedoara, dacă  ţinem cont şi de faptul că peste 70 % din totalul terenului agricol este format din pajişti şi culturi furajere în arabil. Chiar dacă condiţiile agrometeorologice ale acestui an nu au fost din cele mai prielnice, munca dedicată a celor ce deţin bazele de producţie din sectorul de creştere a animalelor a compensat aceste vitregii ale naturii, menţinând la cote normale efectivele de animale şi producţiile zootehnice.

– Cât despre efectivele de animale și păsări, ce ne puteți spune?

– Conform datelor colectate din teritoriu, efectivele de animale au o dinamică pozitivă faţă de  începutul  anului, înregistrându-se un efectiv la această dată de 42391 capete la specia bovine, un efectiv de 67553 capete la porcine și 312859 capete la specia ovine şi caprine.

Efectivul total de păsări la finele lunii octombrie a fost de 1096318 capete.

Sectorul cel mai afectat a fost cel apicol, unde efectivele de albine au înregistrat pierderi și o diminuare  de 18,4% faţă de 1 ianuarie 2020 (existând la această dată un număr de 47485 familii de albine).

Derularea prin Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara a „Ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie -mai 2020 asupra sectorului apicol” a avut rolul de a mai compensa din pierderile financiare ale acestui  sector, astfel că la nivelul județului, un număr de 434 beneficiari au depus cereri pentru solicitarea sprijinului financiar în cuantum de 25 lei/familia de albine, însumând un număr de 39549 familii de albine, suma totală solicitată și aprobată la plată fiind de 988725 lei.

Speciile cele mai dinamice ca evoluţie s-au dovedit a fi ovinele şi caprinele, care de altfel sunt  singurele ce au efective majorate faţă de anii precedenți, ținând cont și de faptul că activitatea de creștere a animalelor, şi în special a ovinelor, este preponderentă în județul Hunedoara, fiind influențată de suprafețele întinse de pășuni aflate în zona montană.

Efectivele matcă ale principalelor specii se prezintă astfel: 34890 capete vaci, juninci şi bivoliţe; 1783 capete scroafe şi scrofiţe; 238785 capete oi, mioare şi capre; 471769 găini ouătoare.

– Producțiile zootehnice, vă mulțumesc?

– Producţiile zootehnice pe primele 10 luni însumează o cantitate totală de 31171 tone carne, din care: 3708 t carne bovine, 4468 t carne ovine şi caprine, 15459 t carne porc și 7536 t carne pasăre.

La nivelul producţiei de lapte a fost înregistrată o cantitate totală de 928371 hectolitri lapte de vacă şi  231365 hectolitri lapte de oaie și capră. Producția medie este de 2871 de litri de lapte vacă/cap și 98 litri/cap la ovine şi caprine.

În sectorul avicol, efectivul de aproximativ 1,1 milioane capete păsări, din care 471769 găini ouătoare,  au reprezentat bazele de producţie din care au fost obținute peste 67 milioane ouă şi 7536 t carne de pasăre.

– Cât despre impactul pandemiei asupra sectorului zootehnic, ce ne puteți zice?

– În contextul actual, pe fondul crizei declanșate de pandemia de COVID-19 și a impactului negativ asupra vieții, sectorul zootehnic reprezentat atât de gospodăriile țărănești, cât și de fermele mici de semi-subzistență reprezintă componente importante, atât pentru asigurarea securității alimentare, din perspectiva autoconsumului la nivelul populației din mediul rural, dar mai ales din cea a valorificării potențialului de productie a acestora și a posibilităților de a se integra în lanțurile de desfacere și a valorifica surplusul pe piață, sub formă proaspătă sau către industria de prelucrare.

Măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19″ are în vedere atenuarea efectelor generate de pandemie în ceea ce privește producția primară, iar acțiunile pentru compensarea pierderilor producătorilor primari în sectorul agricol vor contribui la restabilirea echilibrului economic, în special la nivelul sectorului agricol.

 

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns