Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara a organizat, în perioada 7-9 iunie 2021, evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor”, desfășurat online, alăturându-se astfel campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization-WHO) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization-FAO), având ca temă principală în anul 2021 – „Alimente sigure pentru sănătatea de mâine”.
Evenimentul „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” a cuprins 3 secțiuni:
A. 7 iunie 2021 – Finala concursului „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“ (ediția a II a,) adresat elevilor claselor V-VIII și IX-XII și studenților din ciclul de studii licență.
B. 8 iunie 2021 – Work-shop-ul „Siguranța alimentelor de la materie primă la produs”, care și-a propus promovarea soluțiilor și modalităților implementate de specialiștii din companiile cu profil alimentar din România pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor din procesele tehnologice. Companiile care s-au alăturat acestui eveniment sunt: Aromatics SRL, Smithfield România SRL, European Drinks SA, Avis3000 SRL, Albalact S.A, Alpin 57 Lux SRL, Soloverde SRL, Transilvania Nuts SRL, Dacia Plant SRL, Verdino Greenfoods SRL.
C. 9 iunie 2021 – Work-shop-ul „Rolul universităților în formarea specialiștilor din domeniul siguranței alimentare”, care a reunit cadre didactice și cercetători din domeniul siguranței alimentelor din România pentru a aborda provocările și cerințele existente în formarea de specialiști capabili să dezvolte procese tehnologice și metode de analiza și control pentru alimente sigure.
La acest deschiderea manifestării au fost prezenți, alături de organizatori și participanți, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, și reprezentantul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor dr. Alexandru Supeanu.
Universitățile care s-au alăturat evenimentului sunt: Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor; Universitatea Politehnica București, Facultatea de Chimie Aplicata si Știința Materialelor; Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, Facultatea de Inginerie Alimentară; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Baia Mare.
Pentru Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor, Organizația Mondială a Sănătății a propus 6 teme:
- Asigurați-vă că este sigur- Guvernele trebuie să asigure alimente sănătoase și nutritive tuturor;
- Cultivați/Produceți alimente sigure – Producătorii agricoli și alimentari trebuie să adopte bune practici;
- Păstrați alimentele în siguranță – Operatorii economici trebuie să se asigure că alimentele sunt sigure;
- Consumați alimente sigure – Consumatorii trebuie să fie informați despre alimentația sigură și sănătoasă;
- Colaborați pentru siguranța alimentelor – Să lucrăm împreună pentru o hrană sigură și sănătate;
- Cercetătorii explică de ce siguranța alimentelor este responsabilitatea lor- Tendințe si cercetări pentru siguranța alimentelor.
Evenimentul a fost inclus în lista evenimentelor organizate la nivel mondial cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor și este postat site-ul OMS-FAO: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1402221/
La finalizarea concursului de proiecte „Tinerii și siguranța alimentelor-PolySafeFood“ (ediția a II-a), elevii claselor V-VIII și IX-XII, precum și studenții din ciclul de studii licență au obţinut premii după cum urmează:
- Clasele V – VIII – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 3 mențiuni;
- Clasele IX – XII – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 6 mențiuni;
- Studenți licență – 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III și 3 mențiuni.