”Târgul European al Castelelor”, târg de turism dedicat castelelor și cetăților din Europa începe în doar câteva zile.
Gazda, Castelul Corvinilor din Hunedoara, promite o aventură spectaculoasă, cu atât mai mult cu cât edițiile anterioare au atras o mulțime de expozanți și vizitatori. Încântați de ceea ce au văzut, mulți au ales să revină în județul Hunedoara, să admire mai pe îndelete monumentele noastre promovate în cadrul evenimentului.
Și acum, castele, palate,cetăți sau muzee din țară și din Europa vin la târg pentru a-și promova oferta de vizitare. Organizatorii au hotărât ca ediția din acest an să aibă loc în aer liber, în Curtea Husarilor, ca măsură de siguranță sporită pentru participanți, în contextul pandemic în care ne aflăm. Un câștig al acestui nou format este acela că expozanții vor avea o mai mare libertate de desfășurare și vor putea interacționa mai bine cu publicul.
Județul Hunedoara este cel mai bogat județ din țară în monumente istorice și ale naturii, în vestigii de importanță națională. Ne mândrim cu originea noastră, cu monumentele excepționale rămase de la înaintașii noștri, dar tot nouă ne revine obligația de a le proteja și pune în valoare, de a duce mai departe această moștenire fără a-i știrbi din strălucire.
Ținut binecuvântat și de poveste, județul nostru este în sufletul celor care îl vizitează. Aici, turistul călătorește printr-o lume ca de basm: azi poate fi pe urmele dinozaurilor pitici din Țara Hațegului, pentru ca, după câteva ceasuri, să ajungă în inima fostei capitale a provinciei Dacia, Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Poate urca dealurile înalte, unde pe culmi semețe se află cetățile dacice, la șes îl așteaptă vechea cetate a Orăștiei, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei care domină de la înălțime Valea Mureșului, dar și castele și conace medievale și din epoca modernă, biserici de zid sau lemn, care păstrează pictură de valoare și odoare rare. Toate vorbesc despre un trecut zbuciumat, dar și despre personalitățile care au scris istoria acestor meleaguri și au făcut ca vechiul comitat al Hunedoarei să dăinuie peste veacuri. Lor li se adaugă obiceiurile, tradițiile, gastronomia și comunitățile arhaice care mențin vie legătura cu trecutul încărcat de semnificații.
Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara participă la „Târgul European al Castelelor” într-un nou format, rezultat în urma reorganizării și extinderii activității. Echipa are deja în spate prezențe de succes la târguri de profil, așa că provocarea o reprezintă doar modul în care vor fi promovate noile obiective proaspăt preluate în administrare. Este vorba despre cetățile dacice din Munții Orăștiei: Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și Bănița, care se alătură cetății de la Sarmizegetusa Regia. Împreună cu cetatea Căpâlna, situată pe teritoriul județului Alba, cele cinci fortărețe dacice de la noi fac parte, de mai bine de 20 de ani, din patrimoniul mondial UNESCO.