Episcopia Devei și Hunedoarei va avea o nouă distincție eparhială – Ordinul „Cuviosul Arsenie Boca de la Prislop”

Vineri, 22 decembrie 2023, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, la propunerea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a fost aprobată instituirea unei noi distincții bisericești eparhiale în Episcopia Devei și Hunedoarei: Ordinul „Cuviosul Arsenie Boca de la Prislop”, distincție dedicată marelui duhovnic hunedorean care s-a născut în localitatea Vața de Sus, județul Hunedoara și care a reorganizat viața mănăstirească de la Mănăstirea Prislop în perioada 1948-1959.
Distincția, care va putea fi oferită pentru arhierei, clerici și mireni, va prelua elemente din bogata activitate liturgică a celui supranumit „Sfântul Ardealului”, respectând îndrumările pe care Părintele Arsenie le-a lăsat ca testament obștii de la Mănăstirea Prislop în domeniul arhitectural și artistic bisericesc.
Distincția urmează a fi realizată din metal și lemn, iar icoanele pictate în tehnica email, care vor fi aplicate pe distincție, vor fi reproduceri după stilul unic de pictură bisericească realizat de Părintele Arsenie Boca, așa cum este ilustrat la Mănăstirea Prislop și la Biserica Drăgănescu din județul Giurgiu.
Biografia
Preacuviosul Părinte Arsenie Boca a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910. A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos. A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942. Numele „Arsenie” l-a primit în data de 3 mai 1940 când a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A condus acea obște până în toamna anului 1948, când a fost transferat de mitropolitul Nicolae Bălan la Mănăstirea Prislop.
A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție. În anul 1959 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități. În 1961 era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcașului de cult.
În ziua de 28 noiembrie 1989, Părintele Arsenie Boca a trecut la cele veşnice, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar din acel moment mulţimi de pelerini din întreaga ţară vin an de an, în Ţara Haţegului, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” şi „Înălţarea Sfintei Cruci” – Prislop, pentru a se închina la crucea de la mormântul marelui duhovnic al Ortodoxiei româneşti.
Sfințenia vieții Părintelui Arsenie Boca și cinstirea deosebită de care se bucură în rândul poporului dreptcredincios au determinat Episcopia Devei și Hunedoarei ca în anul 2019 să înainteze Comisiei speciale teologice a Mitropoliei Ardealului documentația necesară pentru propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca.
Dosarul complet și Studiul Document (redactat de către Pr. Prof. Acad. Dr. Mircea Păcurariu) privind sfințenia vieții Cuviosului Părinte Arsenie Boca au fost înaintate spre examinare și decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în prezent, propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca înaintată Sfântului Sinod de către Mitropolia Ardealului aflându-se în analiză la subcomisia Sinodală pentru canonizarea Sfinților Români. /www.episcopiadevei.ro
Partajează această știre

Lasă un răspuns