Epidemie de rujeolă în ţară; peste 50 de cazuri, în judeţ

În România a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce în ţară au fost consemnate peste 2.000 de cazuri în 29 de județe. În judeţul Hunedoara, au fost înregistrate peste 50 de cazuri, începând cu luna octombrie, iar situaţia din teren nu a impus declararea unor focare de infecţie, a precizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

“Rujeola, pojarul ca să înțeleagă toată lumea, e o boală previzibilă prin vaccinare. Noi am elaborat de curând și am aprobat strategia de vaccinare până în 2030. Scopul e să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care se întregistrează de mai mult de 10 ani, asta duce la acumularea în timp a unei mase receptive, respectiv copii și apare epidemia. Această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârstă între 9 și 11 luni primesc o prima doză de vaccin, e un soi de vaccin suplimentar, care se face un pic mai devreme, încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, îmbolnăvire care poate duce la complicații sau chiar să ducă la deces”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Revenind la judeţul Hunedoara, au fost confirmate 53 de cazuri de rujeolă, dintr-un total de 105 persoane suspecte că ar avea această boală. Vârsta pacienţilor este cuprinsă între 3 luni şi 40 de ani. Primele îmbolnăviri au apărut la începutul lunii octombrie.

Specialiştii DSP Hunedoara arată că rujeola este extrem de infecțioasă şi că ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS.

“Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aproximativ 75% (scădere mai accentuată în contextul pandemiei Covid-19), copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc”, menţionează DSP Hunedoara.

Totodată, instituţia atrage atenția asupra riscului de reapariție și a altor boli infecțioase – rubeola, oreionul sau poliomielita, reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi și încurajând dialogul dintre adulţi și personalul medical pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

DSP Hunedoara recomandă părinţilor să-şi vaccineze copiii şi să se adreseze medicilor de familie sau asistenţilor medicali comunitari arondaţi pentru a stabili un program de recuperare a dozelor restante.

Care sunt complicațiile date de boală?

Copiii foarte mici și persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta o formă gravă de boală. Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina. Statisticile arată că una din patru persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, unu din o mie de bolnavi de pojar moare. Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

Partajează această știre

Lasă un răspuns