Vacanța a sosit, iar Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Culturală Cărțile pe Față pleacă la drum cu BookTruck, o bibliotecă mobilă care va împrumuta gratuit cărți locuitorilor din satele județului Cluj. O dubă obișnuită urmează să fie transformată radical într-o bibliotecă inedită și prietenoasă pentru copiii și tinerii care vor să descopere lumea prin intermediul cărților. BookTruck va putea găzdui 1000 de cărți care vor fi gestionate cu un soft special de bibliotecă.
BookTruck va ajunge în peste 20 de comunități din județul Cluj, poposind câte o zi în fiecare sat și va reveni lunar pentru iubitorii de carte. Pe lângă cărți, copiii și tinerii vor putea participa la diverse ateliere, lecturi și activități interactive și, în plus,vor afla ce înseamnă o bibliotecă vie (human library). Mai exact, persoane care activează în diverse domenii vor fi invitate să le povestească tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect sau actor.
Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 de euro și este asigurat departenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.
Cei care vor să contribuie pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte și mai generos o pot face fie printr-un SMSla 8845, cu textul SUS, fieîși pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauză pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .
“BookTruck este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze și să se dezvolte. Astfel de experiențe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieții și îi pot ajuta să își transforme visele în realitate”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.
BookTruck se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, dar va avea cărți pentru toate categoriile de vârstă. Oamenii din comunitățile unde va ajunge BookTruck vor putea împrumuta câte 4 cărți pe lună și le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat. Totodată, vor putea să le împărtășească voluntarilor și ce alte cărți ar mai dori să împrumute din BookTruck.
În fiecare sat biblioteca mobilă va rămâne parcată într-un loc central și accesibil tuturor, de exemplu în curtea școlii, în fața magazinului satului sau lângă căminul cultural. În fiecare lună, peste 500 de copii și tineri vor putea beneficia de cărțile și activitățile BookTruck.
Exteriorul bibliotecii mobile va fi complet colorat, cu marchize pe ambele părți care să protejeze de soare și ploaie, va fi dotat cu pouf-uri și rafturi mobile, astfel încât doritorii să poată consulta cărți și fără să intre în bibliotecă.
„Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională. Dorința noastră este ca, pe termen mediu și lung, să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânța care să arate că lectura este și o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi”,a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față.
Inițiată de către Victor Miron, încă din anul 2014, Asociația Culturală Cărțile pe Față a pornit cu o campanie de promovare a lecturii. În cadrul primei acțiuni oamenii au fost încurajați să posteze pe rețelele de socializare o poză cu o carte în dreptul feței, susținând astfel ideea că acele cărți sau titluri ne reprezintă și ne recomandă mai puternic decât aspectul fizic.
E.ON România va susține câte o cauză,inițiată de Asociația Zi de Bine, în fiecare lună a anului. În luna iunie, E.ON și ceilalți parteneri strategici au susținut asociația în proiectul „100 de Doruri”, dedicat copiilor care cresc fără părinți, întrucât aceștia sunt plecați la muncă în străinătate. Proiectul s-a derulat timp de patru luni, iar valoarea totală s-a ridicat la 135.000 Lei.