Tomești
Devenită tradiție, ”Sărbătoarea meșterilor populari din Obârșa- ediția a 25-a”, a reprezentat un moment deosebit pentru locuitorii comunei. Evenimentul a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local al comunei Tomești, fiind un prilej minunat de a susține și promova producătorii locali și meșteșugarii din zonă.
Capul de afiș al târgului de duminică l-a reprezentat prezența lui Petre Borza, recunoscut meșter popular din zonă, care, la vârsta de 92 de ani, continuă să fie un reper în meșteșugul olăritului. Primarul comunei Tomești, Adrian Vasiu are un sentiment de regret pentru că meseria de olar nu este continuată de către generația tânără, ceea ce în timp, duce la dispariția acestei îndeletniciri din zonă. ”Ne dorim ca în viitor să susținem pe cât este posibil împreună GAL-UL Țara Zarandului, producătorii și meșterii populari, pentru ca această tradiție să fie transmisă din generație în generație, ne-a spus, printre altele, Adrian Vasiu, primarul comunei.
Târgul meșterilor populari de la Obârșa a reunit deopotrivă oameni politici, din administrația zonală și județeană, cât și un număr mare de participanți, care s-au bucurat de un cadru natural aparte și un spectacol folcloric pe măsură.
Hărău
Într-o notă de sărbătoare s-au desfășurat duminică Zilele Comunei Hărău, prilej de reîntâlnire a fiilor satului, într-un cadru sărbătoresc. Programul oferit de către Primăria Hărău și Consiliul Local a fost unul pe măsură, cu artiști de renume, iar cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie s-au bucurat de momente de aleasă prețuire și sărbătoare. Cadrul sărbătoresc, prezența unui număr mare de participanți cât și a invitaților de seamă, printre care Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, deputații PSD Ilie Toma și Viorel Sălan, Alin Țambă- vicepreședintele CJ etc. a reprezentat un moment de prețuire a locuitorilor comunei.
Sălașu de Sus
Festivalul Cetății Mălăiești intitulat simbolic ”Istorie și tradiții” a avut loc sub auspiciile unei manifestări culturale care a îmbinat istoria și tradiția, cu spectacolul popular artistic.
Din programul special pregătit pentru festival nu au lipsit parada cavalerilor, dansurile medievale, demonstrații de luptă între cavaleri, jongleriile cu focul, precum și un excepțional spectacol folcloric care s-a încheiat cu un foc de artificii.
Prezent la manifestare, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului, pe primarul Ioan Vlad, care prețuiește tradițiile și istoria zonei, pe locuitorii comunei Sălașu de Sus și pe toţi cei care au participat la acest eveniment deosebit.
După cum se știe, Cetatea Mălăiești reprezintă unul dintre monumentele istorice importante din Țara Hațegului, loc care contribuie la promovarea valorilor istorice ale județului Hunedoara.