.

Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim

Este sărbătorită de către credincioșii creștin-ortodocși cu o săptămână înainte de Învierii Domnului. Rememorând intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, Floriile deschid, totodată, săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”.

“Intrarea în Ierusalim, șezând pe asin, mai indică și blândețea Împăratului veșnic al Împărăției Cerurilor. Nu forța, ci iubirea va caracteriza relațiile în acea Împărăție. Membrii ei vor fi nevinovați asemenea copiilor”, scria Părintele Stăniloae.

2 aprilie, anul 33 – Intrarea Mântuitorului în Cetatea Sfântă

Împlinea profeția lui Zaharia: “Bucura-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, caci iată Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei”, ” (Zaharia IX, 9).

Mântuitorul, care venea de la Ierihon la Ierusalim trecând peste Muntele Măslinilor, a fost întâmpinat de o mulțime de oameni cu ramuri de finic și măslin, care strigau: “Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9).  

”Intrarea Sa triumfală în Ierusalim avea sa descopere că El este Mesia cel așteptat, că poporul nu trebuie să mai aștepte un alt Împărat, dar să le arate că este un altfel de Împărat, neasemănător celor cunoscuți în istorie. Din acest motiv El n-a întrat călare pe un cal, așa cum s-ar fi cuvenit unui împărat, ci pe un asin, ca semn al neacceptarii tronului lumesc. Ierusalimul în care intra Hristos este chipul Ierusalimului ceresc, acolo unde Fiul domnește veșnic împreună cu Tatăl și cu Duhul și preînchipuie Noul Ierusalim – Biserica, în care El va fi mereu prezent prin Duhul Sfânt”(crestinortodox.ro).
Se spune că a fost singura oară în viaţa Sa lumească, când Iisus a acceptat să fie aclamat ca Împărat, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia Mântuitorul lumii.Pe Muntele Măslinilor, Mântuitorul a rostit Cuvântarea despre viaţa veşnică și tot acoloşi-a petrecut ultimele nopţi de dinaintea morţii Sale. Iar la poalele muntelui, în Grădina Ghetsimani, a fost locul de linişte şi rugăciune pentru Iisus şi ucenicii Săi după Cina cea de Taină. Şi tot de pe Muntele Măslinilor a avut locÎnălţarea la Cer a Domnului, scrie crestinortodox.ro.

Și cum Intrarea Domnului în Ierusalim este ultima săptămână din viața Sa pământească, în toate bisericile se oficiază Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.

După săvârșirea Sfintei Liturghii

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după modelul mulţimii din Cetatea Ierusalimului, care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, să se sfinţească ramurile înmugurite de salcie aduse de credincioşi, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, salcia având o mare putere mare de regenerare.

Tradiții, obiceiuri și obiceiuri de Florii

În sâmbăta Floriilor

  • Mântuitorul Iisus îl învie pe Lazăr, la patru zile de la moarte. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc.
  • Cu o zi înainte de Florii se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă în snopi și se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot. După sfințire și slujbă, “mâțișorii” sunt luați acasă și puși la icoane, uși, ferestre, intrări în grajduri, fântâni și streșini.
  • În unele zone din țară, sâmbăta de dimineață, se primenesc mormintele, pentru ca spre seară, credincioșii să pornească

spre cimitire cu salcie și lumânări aprinse, unde preoții fac

 slujbe de pomenire.

  • Tot în ajunul Floriilor, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, iar la miezul nopții se spală cu această apă pe cap, turnând-o apoi la rădăcina unui păr înflorit. Se crede că, în scurt timp, acestea își vor găsi alesul inimilor. Obiceiul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

În duminica Floriilor

  • Există obiceiul de a se culege flori care se păstrează în ciubere, ele fiind folosite pentru încondeierea ouălor pentru Paști.
  • Duminica Floriilor este ultima zi în care se poartă Mărțișorul, el fiind așezat pe un măceș sau pe crengile unui pom înflorit.
  • Începând cu această zi, urzicile înfloresc și, se spune, nu mai sunt bune de mâncat.
  • De asemenea, se crede că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paști.

**

În Duminica Floriilor sunt celebrați toți credincioșii cu nume de floare. Le dorim și noi să aibă parte de o zi binecuvântată, încărcată de lumina, frumusețea și parfumul primăverii.”La mulți ani!”

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate