Duminica Floriilor

Este sărbătoarea care aminteşte de intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, înconjurat de cei 12 Apostoli. Totodată, Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. În biserici se oficieză în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moartea și Învierea Sa.

“Intră astăzi Hristos cu slavă în Ierusalim, ca un Împărat, ca să împărăţească în veci peste îngeri şi peste oameni. Vine să arate lumii că El singur este adevăratul Împărat şi Mântuitor. Vine Hristos în Ierusalim să se dea de bunăvoie în mâinile cărturarilor şi fariseilor plini de zavistie şi răutate, care căutau să-L omoare. Vine Mântuitorul spre patimă de bunăvoie, ca să fie vândut de ai Săi în mâinile dregătorilor, să fie răstignit pe cruce şi să moară pentru mântuirea noastră, iar a treia zi să învieze”, spunea părintele Cleopa în Predica la Duminica Floriilor.

Intrarea Domnului în Ierusalim

Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, împreună cu cei 12 Apostoli. Acolo, mulțimea recunoscându-L ca fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de măslin, de finic și cântări de bucurie. “Osana Fiului lui David; binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus!” (Matei 21, 9). Oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, a păşit printre ei, pentru a aduce mântuirea lumii.  A fost singura oară în viaţa sa lumească, când Iisus a acceptat să fie aclamat ca Împărat, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia Mântuitorul lumii. Iar învierea lui Lazăr din mormânt, minune săvârșită de Mântuitor în sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor, prevestea biruința Sa asupra propriei morți scrie crestinortodox.ro.

În ziua de Florii

Credincioșii duc la biserică ramuri înmugurite de salcie, ce urmează să fie sfinţite de preot. După ce au fost sfințite, ramurile verzi de salcie se păstrează peste an, fiind folosite cu credință la tămăduirea unor boli. Se obișnuiește să se înfigă și în straturile proaspăt semănate, să fie puse ca hrană pentru animale, iar în unele zone, în sâmbăta Floriilor, se așează peste mormintele celor plecați.

Ramurile de salcie

Ne reamintesc de ramurile de măslin, cu care Mântuitorul Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim. Totodată, ne duc cu gândul la povestea Fecioarei Maria, despre care se spune că atunci când Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, a plecat să-și caute fiul. În drumul ei, a ajuns la malul unei ape curgătoare vijelioase. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur să o ajute să treacă apa, dar niciuna nu s-a îndurat de lacrimile ei. Doar salcia şi-a aplecat ramurile şi a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă pe malul celălalt.  Drept răsplată, salcia a fost binecuvântată cu rod şi fertilitate, primind  şi darul de a nu arde niciodată. În semn de mulţumire, Maica Domnului a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii.

Credințe, tradiții și obiceiuri de Florii

  • Potrivit credinței populare, de Sărbătoarea Floriilor florile au suflet și simt. De aceea, în această zi, înainte de a rupe o floare, este bine să-i cerem iertare
  • În unele zone din Ardeal, în sâmbăta Floriilor, mormintele sunt curățate și stropite cu apă sfințită. Sunt împodobite apoi cu lumânări aprinse, crenguțe de salcie sau mâțișori, cum li se mai spune aici. Preoții fac apoi slujbe pentru odihna celor plecați la ceruri.
  • Există obiceiul în unele zone ca oamenii să-și încingă mijlocul cu crenguțele sfințite de salcie, existând credința că în așa fel, vor alunga orice boală. Se mai spune că, brâul de salcie este și un antidot împotriva muşcăturilor de şarpe.
  • De asemenea, se crede că aşa cum este vremea de Florii, aşa va şi cea din duminica  de Paşti.
  • De Florii sunt sărbătorite  persoanele cu nume de floare, iar obiceiul de a oferi flori este considerat o urare ce atrage norocul în casă.

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns