Sute de credincioşi participă, în fiecare an, în Vinerea Mare, la procesiunea religioasă „Drumul Crucii”, cel mai lung pelerinaj de acest fel din ţară. Procesiunea începe de la biserica ortodoxă din Lupeni şi continuă, timp de patru ore, până la schitul de lemn din staţiunea Straja.
Straja – An de an, peste o mie de oameni participă, în Vinerea Mare, la ceea ce poate fi numit cel mai mare eveniment religios al judeţului Hunedoara. Fără să aştepte o recompensă anume, tineri şi bătrâni, deoportivă, aleg să străbată pe jos mai mult de zece kilometri, între biserica din oraşul Lupeni şi schitul din lemn din staţiunea Straja, având alături o cruce din lemn de paltin masiv, grea de o sută de kilograme.
Manifestarea ‘Drumul Crucii’ este apreciată de organizatori ca fiind cea mai lungă procesiune religioasă din lume, traseul de 10,4 kilometri fiind străbătut de participanţi în patru ore şi jumătate. La miezul zilei, oamenii pleacă de lângă biserica ortodoxă din Lupeni, străbat oraşul şi apoi urcă pe drumul de munte ce duce în staţiunea Straja, la peste 1.400 de metri altitudine.
„Creştinii se pot ruga la moaştele celor 14 sfinţi de pe cruce şi la bucăţica de lemn pe care am adus-o de la Muntele Athos. Ea provine din crucea purtată de Iisus Hristos atunci când a urcat pe Muntele Golgota. Fiecare sperăm ca, prin jertfa noastră, să ne fie iertate păcatele”, spune Emil Părău, iniţiatorul procesiunii.
În procesiunea lor spre schitul din Straja, participanţii se opresc de 14 ori, la tot atâtea troiţe aşezate pe marginea drumului. Sunt troiţe la care soborul de preoţi oficiază câte o scurtă slujbă, amintind astfel de popasurile lui Iisus în drumul spre Golgota.
Cei care doresc pot duce pe umeri, cu rândul, crucea din lemn apropiată de dimensiunile celei purtate de Iisus Hristos.
“Drumul Crucii” se încheie la schitul Straja, în Masivul Vâlcan, locul unde crucea din lemn este păstrată între două Sărbători Pascale.
Procesiunea religioasă a fost iniţiată în anul 2.000 de omul de afaceri Emil Părău, din oraşul Lupeni, după ce acesta a finalizat construcţia unui schit de călugări din staţiunea Straja. Accesul spre schit se face printr-un tunel pictat cu 365 de sfinţi, câte unul pentru fiecare zi a anului.