Drogurile au ajuns în şcoală, dar şi pe şosele

Dacă mai era nevoie de o dovadă a faptului că drogurile au devenit un flagel care atacă în rândurile tinerilor din România, atunci întâmplarea petrecută săptămâna aceasta la Petroşani este relevantă. Trei elevi de şcoală au fost în pericol pentru că au consumat substanţe psihotrope, iar acestea şi-au făcut efectul pe când copiii se aflau în curtea instituţiei de învăţământ.

Incidentul a fost descoperit marţi dimineaţa, poliţiştii din Petroşani fiind sesizaţi pe numărul unic de urgenţă despre faptul că trei copii par să fie sub influenţa unor substanţe interzise.

Imediat, poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului şi i-au identificat pe cei trei minori, toţi în vârstă de 14 ani, şi toţi elevi ai şcolii respective. Copiii au fost preluaţi de un echipaj medical şi transportaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, unde le-au fost acordate îngrijiri medicale.

La spital

„În cazul celor trei minori, analizele medicale au indicat posibilitatea prezenţei în organism a unei substanţe psihotrope, motiv pentru care poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu.

Cercetările în acest caz vor fi continuate de către ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în vederea stabilirii circumstanţelor comiterii faptelor şi pentru luarea măsurilor legale care se impun.

Şoferi sub influenţa drogurilor

Iar drogurile folosite de elevi nu sunt singurele pericole. Tot mai des, buletinele informative ale Poliţiei prezintă cazuri de şoferi care s-au urcat la volan sub influenţa substanţelor interzise. Echipamentele de care dispun acum poliţiştii permit identificarea acestor substanţe ale căror efecte pot să fie devastatoare pentru cei care le utilizează.

Pericol este însă şi pentru ceilalţi care se află în trafic, deoarece reflexele şoferilor drogaţi sunt slabe, teribilismul este maxim, iar riscul de a produce un accident este iminent.

Ce se întâmplă şi cum se poate rezolva această problemă. Dincolo de acţiunile preventive – una dintre ele fiind derulată în aceste zile de Inspectoratul Şcolar Hunedoara, este nevoie de o schimbare şi înăsprire a cadrului legislativ, chiar şi atunci când avem de-a face cu minori. Este suficient ca un parlamentar să aibă iniţiativă şi să consulte datele statistice care arată că numărul şoferilor drogaţi la volan s-a triplat în ultimii patru ani. Consecinţele sunt extrem de grave: au fost 14 accidente soldate cu 9 morţi şi rănirea gravă a 13 persoane, conform datelor Poliţiei Rutiere pe primele 9 luni din 2022.

Cifrele mai arată că în anul 2019 au fost constatate, la nivel naţional, 728 de infracţiuni pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor interzise. Comparativ, în primele 9 luni din 2022 au fost depistate 2.247 de asemenea infracţiuni, de trei ori mai multe ca în urmă cu trei ani.

Prin urmare, în anul prelectoral pe care îl parcurgem acum ar fi cazul ca aleşii noştri să-şi îndrepte atenţia şi spre adevăratele probleme ale societăţii româneşti, consumul de droguri fiind una dintre ele.

Ce-aţi spune de o înăsprire dură a pedepselor pentru deţinere, trafic şi consum de droguri? Cu siguranţă că răspunsul oamenilor obişnuiţi ar fi unul favorabil, mai ales că România nu ar fi singura ţară din lume cu pedepse grele pentru tot ceea ce este legat de consumul de stupefiante.

Partajează această știre

Lasă un răspuns