Direcția Națională Anticorupție a cerut documente de la PSD și PNL pentru a verifica cum au fost cheltuite sumele din subvenția primită de la bugetul de stat, susțin surse politice pentru Europa Liberă. Potrivit acestora, solicitarea DNA către Autoritatea Electorală Permanentă privind PNL a fost făcută în decembrie 2019, iar pentru PSD în martie 2020.
În cazul social-democraților documentele cerute de DNA au fost pentru perioada 2017-2019, epoca în care Liviu Dragnea a condus PSD, iar în cazu liberalilor acțiunea vizează campania de la europarlamentare, fiind anumite probleme în plan local.
Verificările DNA asupra finanțelor PSD vin după controlul Curții de Conturi și a dosarului în care este implicat fostul trezorier al social-democraților, Mircea Drăghici. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două fapte de delapidare și pentru utilizarea subvențiilor de la bugetul statului în alte scopuri decât cele legale. Procurorii susțin că deputatul a închiriat o vilă pentru partid, scopul real fiind de a achiziționa în nume personal. De asemenea, acesta a fost propus anul trecut să preia șefia Autorității Electorale Permanente, dar PSD a renunțat la ideea după ce în presă au apărut dezvăluiri despre modul în care era cheltuită subvenția de social-democrați.
Potrivit jurnaliștilor, tot din cauza lui Mircea Drăghici și a Vioricăi Dăncilă, PSD a avut probleme cu rambursarea sumelor cheltuite la europarlamentare. Săptămâna trecută, și fostul consilier al Vioricăi Dăncilă, Anton Pisaroglu, consultant politic angajat în timpul campaniei pentru prezidențiale, a declarat, pentru Europa Liberă, că ar putea da în judecată partidul pentru neplata serviciilor furnizate.
„Eu, personal, nu ştiu să existe vreo anchetă privind derularea campaniei prezidenţiale a PSD. Într-adevăr, din câte ştiu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte ca eu să devin preşedinte al partidului. Vă garantez că eu, în calitate de preşedinte de partid şi de prim-ministru, am respectat întotdeauna legea. De asemenea, vreau să menţionez că de activitatea financiară, contracte care vizau campania electorală, s-au ocupat secretarul general şi trezorierul partidului. Sunt sigură că activităţile financiare s-au derulat corect, din punct de vedere legal, în toată această perioadă”, a declarat Viorica Dăncilă la Antena 3.
În 2019 PSD a încasat din bugetul de stat cea mai mare sumă primită de un partid parlamentar, aproape 144 de milioane de lei (aproximativ 30 de milioan de euro). Cu toate acestea, la începutul acestui an, PSD nu a putut să-și plătească angajații deoarece conturile erau goale după campaniile de la europarlamentare și prezidențiale.
Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că procurorii DNA au solicitat Autorității Electorale Permanente mai multe documente și despre activitatea PNL. Cererea a fost trimisă în decembrie 2019. „DNA s-a interesat de anumite probleme în plan local ale PNL, nu a fost vorba despre probleme la nivel național. Probabil s-au certat unii în teritoriu și au început să facă plângeri la DNA. Solicitarea a fost anul trecut și a vizat campania de la europarlamentare”, au precizat sursele citate.
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat pentru Europa Liberă că pe adresa partidului nu a venit nici o solicitare oficială din partea DNA și că nu are informații despre datele cerute de procurori celor de la AEP.
Subvenția încasată de partide:
PSD
- 2019 – 143,7 milioane de lei
- 2020 – 85,2 milioane de lei
PNL
- 2019 – 65,8 milioane de lei
- 2020 – 47,3 milioane de lei
USR
- 2019 – 19,3 milioane de lei
- 2020 – 12,6 milioane de lei
ALDE
- 2019 – 14,3 milioane de lei
- 2020 – 10,3 milioane de lei
PMP
- 2019 – 9,3 milioane de lei
- 2020 – 5,6 milioane de lei
PRO România
- 2019 – 0 lei
- 2020 – 7,8 milioane de lei
Sursa: www.alba24.ro