În urmă cu un an, în august 2018, un grup de vietnamezi, foști studenți ai Institutului Politehnic „Traian Vuia”, cum se numea instituția în perioada 1969 – 1974, când studiau la Timișoara, a revenit în universitatea în care au învățat, pentru o întâlnire de suflet.
Au rememorat, cu această ocazie, alături de colegii lor români, momentele plăcute petrecute în perioada studenției, și-au reamintit echipele care se formaseră atunci între studenți români și vietnamezi, pentru a-i învăța limba română, limbă pe care, deși nu au mai folosit-o de peste 40 de ani, o vorbesc încă foarte bine. De altfel, foștii studenți vietnamezi, unii dintre ei ajunși acum în funcții importante în stat, au numai cuvinte de laudă la adresa Școlii Politehnice timișorene.
Dintre cei 20 care au venit atunci în vizită, 16 sunt foști studenți ai Politehnicii, 11 ai Facultății de Construcții, iar 5 ai Facultății de Chimie Industrială. În acea perioadă, statul vietnamez, distrus de război, avea nevoie de specialiști care să pună umărul la reconstrucția țării. Regimul comunist al României din acea perioadă i-a acceptat la studii.
Acum, statul vietnamez dorește să-și exprime recunoștința față de cei care i-au ajutat atunci când au avut cea mai mare nevoie. Astfel, sâmbătă, 22 iunie 2019, începând cu ora 12:00, o nouă delegație din Vietnam, va fi prezentă în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, pentru o festivitate de înmânare a unor diplome și medalii din partea Guvernului vietnamez, în semn de recunoștință pentru ceea ce a făcut pentru ei România și, în particular, Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. În cadrul festivității, vor fi acordate diplome Universității Politehnica Timișoara și Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, precum și medalii pentru foști profesori: prof.dr. Constantin Avroam, membru corespondent al Academiei Române și rector al Institutului Politehnic în perioada 1963 – 1971; prof.dr. Ioan Anton, membru titular al Academiei Române și rector al Politehnicii între anii 1971 – 1981; prof.dr. Coriolan Drăgulescu, membru titular al Academiei Române, fost decan al Facultății de Chimie Industrială, rector al institutului și ministru adjunct al învățământului; prof.dr. Vasile Cocheci, membru corespondent al Academiei Române, fost decan al Facultății de Chimie Industrială în perioada 1967 – 1976; prof.dr. Gheorghe Savii, profesor emerit, fost decan al Facultății de Mecanică între 1967 – 1974; prof.dr. Francisc Carol Klepp, profesor onorific al UPT și al multor societăți științifice internaționale.
Diplomele și medaliile din partea Guvernului vietnamez vor fi înmânate de dl Bui Trong Dinh, vicepreședintele Asociației de Prietenie Vietnam – România. Dintre profesorii de atunci, mai e în viață doar Francisc Carol Klepp, care va fi prezent la eveniment și le va vorbi din nou foștilor săi studenți. Celelalte medalii vor fi înmânate urmașilor profesorilor de atunci, copii sau chiar nepoți.
Promotorul întregii acțiuni este Vu Quang Trinh, fost student la Politehnica timișoreană, în prezent om de afaceri, care va înmâna Universității Politehnica Timișoara și Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului „cadouri de amintire” din partea foștilor studenți vietnamezi.
În perioada 1968 – 1982, ca urmare a unui acord încheiat între România și Vietnam, mai mulți studenți vietnamezi și-au făcut studiile în România, peste 500 fiind absolvenți ai Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara.