Din nou, fără apă caldă şi căldură

Termocentrala Mintia a rămas, din nou, fără cărbune şi a fost nevoită să-şi oprească instalaţiile de producere a energiei electrice şi agentului termic. Prin urmare, aproape 4.000 de apartamente din Deva vor fi lipsite de apă caldă şi căldură până la refacerea stocului de huilă în depozitele termocentralei.

Practic, circa 22.000 de persoane nu vor mai beneficia de facilităţile vieţii normale şi vor fi obligate să pornească radiatoarele electrice în case şi să încălzească apă pe aragaz.

Veştile proaste venite din partea conducerii termocentralei arată că întreruperea activităţii s-ar putea întinde pe tot parcursul săptămânii viitoare, până când se va reuşi să se aducă huila necesară.

Şcolile, cele mai afectate

Dincolo de faptul că locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ vor fi nevoiţi să se descurce, cine ştie cât timp, fără minime condiţii, cea mai gravă problemă rămâne cea a şcolilor. Abia dacă reuşiseră să revină la şcoală copiii din clasele primare şi cei din anii terminali de gimnaziu sau de liceu, că acum vor trebui să treacă, din nou, la studiul online. Consecinţele sunt uşor de previzionat în ceea ce priveşte pregătirea lor la finele acestui an şcolar.

Legat de acest aspect, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat recent că între priorităţile de investiţii ale acestui an se numără montarea în şcoli a unor centrale termice pe gaz metan. În acest fel, unităţile şcolare nu vor mai depinde de termocentrala Mintia pentru asigurarea căldurii şi apei calde în sălile de clasă.

Stocul de cărbune

Pe de altă parte, primarul spune că administraţia locală a plătit toate sumele pentru subvenţia la termoficare. În aceste condiţii locuitorii oraşului ar trebui să beneficieze de agent termic furnizat de termocentrală, dar aceasta nu are cărbune din Valea Jiului.

Chiar dacă toată lumea dă vina pe minerii din Valea Jiului, problema ţine însă de capacitatea de organizare a Complexului Energetic Hunedoara. În acest context, să reamintim doar faptul că Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a solicitat, oficial, ca termocentrala să aibă un stoc de cărbune asigurat ca rezervă de stat, însă această cerere a rămas la stadiul de document. De ce nu este cărbune? Acest lucru ar trebui investigat de Ministerul Energiei şi prezentate soluţiile necesare.

Din punct de vedere strict economic, repornirea termocentralei costă nu mai puţin de 200.000 de lei, spunea directorul general al CEH, Samuel Dioane. Adică un sfert din preţul unei garnituri de 32 de vagoane de huilă adusă din Valea Jiului. Cum vor fi recuperaţi banii pierduţi prin aceste opriri, este o întrebare la care plătitorii de impozite din România aşteaptă un răspuns. De ce? Pentru că ultimele şase luni termocentrala Mintia s-a oprit de patru ori din lipsă de cărbune.

Partajează această știre

Lasă un răspuns