Semnalam, în urmă cu două săptămâni, o situație de ”hei-rupism” făcută de inspectori la căminul de seniori din Cristur administrat de asociația ”CASA DIVINĂ”. Cu o pornire furibundă, dictată de mai marii zilei, s-au înscenat lucruri ireale, pentru a închide căminul de seniori de la Cristur, locul unde își duceau viața liniștiți 17 dintre semenii noștri.
În urma controalelor s-au invocat deficiențe (minore), pentru a se închide această locație, inclusiv s-a indus public ideea că respectiva locație nu ar avea acreditările legale. Astfel, la nivel de județ, s-a cerut eliberarea unei ordonanțe prezidențiale de închidere a locației și relocarea persoanelor vârstnice la alte cămine. Necunoașterea normativelor legale, comunicarea defectuoasă și numeroasele presiuni făcute asupra personalului căminului, respectiv asupra aparținătorilor, fără a se avea documentele legale, a generat o situație de neliniște și disperare în rândul mai multor aparținători, aceștia neavând soluții, pe moment, de a-și îngriji pe cei apropiați, transferul spre alte unități similare, în cele mai multe situații, necesitând costuri foarte mari.
Război mutat în instanță
Situația creată în urma controalelor a determinat Asociația ”CASA DIVINĂ” să conteste în instanță propunerile de sancțiuni precum și anularea ordonanței prezidențiale privind închiderea și relocarea căminului de seniori. În urma dezbaterii solicitării Prefecturii și AJPIS Hunedoara, Judecătoria Deva a respins cererea de emitere a ordonanței prezidențiale pentru relocarea celor internați la azilul din Cristur, decizie luată acum câteva zile.
Instanța decide:
”Admite excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată invocată de pârâtă prin întâmpinare respinge cererea de chemare în judecată de reclamantele Instituția Prefectului-județul Hunedoara și AJPIS Hunedoara în contradictoriu cu pârâta Asociația ”CASA DIVINĂ” Cristur având ca obiect emiterea unei ordonanțe prezidențiale ca inadmisibilă, se arată în decizia judecătorului din data de 26.07.2023.” Sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile.
În loc de final
Am aflat cu stupoare la o primă observație a fenomenului ”căminele groazei” că aceste activități sunt afaceri oneroase pentru multe cămine de bătrâni din țară, întrucât la unele dintre acestea (nefiind cazul azilului de seniori din Cristur), statul alocă sume exorbitante pentru o persoană – aproximativ 7.500 lei lunar, situație în care costurile medii cu o persoană se ridică între 2.500-3.000 lei lunar. Firescul întrebării ar fi acela dacă în azilele preferate de unele instituții ale statului nu avem de-a face cu parandărături.
Unele zvonuri din urbe trădează o asemenea practică, inclusiv faptul că numirea unor persoane în funcții de decizie se face pe ”ochi frumoși”, sau interese, fapt pe care nu vrem să îl credem!
Din culisele statului paralel – ABUZURI STOPATE ÎN INSTANȚĂ
Partajează această știre
Noutăți
ȘEDINŢĂ EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI LOCAL DEVA
noiembrie 4, 2024
Infracţiuni rutiere pe drumurile din judeţ
noiembrie 4, 2024
Deva: Bărbat reținut pentru 24 de ore, pentru tâlhărie calificată
noiembrie 4, 2024
Mica Publicitate