Și la structura Hațeg din cadrul Palatului Copiilor Deva – după cum ne-a declarat prof. Rodica Pleșa (foto), în calitate de director al acestuia – se pune accent pe aprofundarea și extinderea cunoștințelor obținute în procesul de predare-învățare, potrivit vocației fiecărui copil, prin activități complementare celor din școală.
Iată ce ne-au spus conducătorii de cercuri de la structura Hațeg:
Prof. Ionică-Dan Alimpescu – Cercul de Cultură și Civilizație Engleză: „Personal, privesc cercul pe care îl coordonez, asemenea unui pom sădit în vremea toamnei. Un pomișor, care la început avea un colectiv de aproximativ 30 de elevi. Când a fost plantat, am avut grijă ca să aibă cel mai bun pământ, minerale și apă din belșug.
Astfel, pe timp de iarnă, rădăcinile pomului s-au extins. Iată-ne acum, în mijlocul primăverii, crescând și înflorind, cu un colectiv de 70+ elevi.
Drept este, în primii ani de viață, pomii dau prea puțin rod sau chiar deloc, fiind preocupați să-și crească coroana și să își consolideze rădăcinile pentru a putea absorbi cât mai multe resurse. Tocmai aici mă situez și eu, împreună cu elevii pe care îi coordonez. Acum începem să ne formăm, împreună: eu îi îndrum spre învățarea limbii engleze, în timp ce ei mă îndrumă spre a fi un profesor mai bun.
Lăsând metaforele la o parte, cursurile se adresează elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, desfășurându-se pe grupe, în funcție de vârstă și nivelul de cunoaștere a limbii engleze.
În ceea ce privește conținuturile trecute în revistă, consolidăm cele parcurse la școală, dar ne și însușim cunoștințe noi, pe care le explorăm într-o manieră non-formală. Cu alte cuvinte, încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul, pentru a facilita apropierea elevilor de tot ceea ce înseamnă Cultură și Civilizație Engleză și nu numai. Pe lângă acestea, dorim să ne îmbunătățim inteligența emoțională, învățăm cum să învățăm, ne însușim valorile etice și morale ale societății noastre și multe altele.
Mai mult, abordăm un stil de predare bazat pe jocuri cognitive, materiale audio-video interactive și conținuturi de actualitate, pentru a fi cât mai pe placul elevilor.
În concluzie, reiterez asemănarea cercului de Cultură și Civilizație Engleză, din cadrul Structurii Hațeg a Palatului Copiilor Deva, cu un pom sădit lângă apă și am certitudinea că va da roade bune, la vremea sa”.
Prof. Mariana Timișan – Cercul de Dans clasic: „Dansul face parte din viața mea. Spun asta pentru că la vârsta de 9 ani am intrat la Liceul de Coregrafie din Cluj. După absolvire am fost balerină la Operă, iar din 2001 sunt profesor la structura Hațeg a Palatului Copiilor Deva.
Pentru mine, dansul este arta de a forma cu graţie, precizie şi uşurinţă, paşi pe timpii şi măsurile date de muzică, legând într-o singură verigă gesturile şi expresia corpului cu sentimentele şi pasiunile pe care vrea să le reprezinte. Când există pasiunea pentru dans, un pas, un gest, o mişcare sau o atitudine spun ceea ce nimic nu poate exprima. Acest lucru am încercat să îl transmit și elevilor mei, dragostea și pasiunea pentru dans și se pare că am reușit.
La Cercul de Dans clasic sunt înscriși peste 100 de copii, mulți dintre ei s-au înscris la cercul de dans când erau la grădiniță, iar acum sunt elevi la liceu.
Am participat cu elevii la diferite concursuri unde am obținut premii importante. La nivel de oraș am participat la evenimente culturale, având un parteneriat cu Casa de Cultură Hațeg. De asemenea, am organizat serbările Cercului de Dans clasic la care au participat toți elevii înscriși la cerc.
Ce îmi doresc pe viitor? Câți mai mulți copii înscriși la cercul de dans, iar pentru cei deja înscriși continuitate și pentru toți rezultate din ce în ce mai bune”.
Prof. Sebastian Trifina – Cercul de Desen-Pictură: „Se spune că frumusețea stă în ochii privitorului, însă, consider că și acest aspect al vieții, ca și altele, trebuie lucrat. Iubirea de artă și frumos e asemenea unei semințe pe care trebuie să o plantezi, iar mai apoi să o îngrijești pentru a crește mare și frumoasă! Și când e mai prielnic momentul de a planta, dacă nu primăvara? De aceea, consider că, e foarte important să le fie insuflată, copiilor, aprecierea de artă, încă din primăvara vieții lor! În plus, arta înnobilează sufletul și transformă perspective, adică raportarea omului la ceea ce îl înconjoară, ajutându-l să se bucure până și de roua de pe frunze. Arta are multe forme de manifestare: pictura, muzica, dans, multe… Ce însă e frumos la ea, e că fiecare se regăsește într-o ramura a ei!
Am speranța și nădejdea că așa cum eu m-am regăsit în pictură, să îi pot ajuta și pe cei mici să facă la fel!”
Prof. Dumitru Horia Todoran – Cercul de Informatică: „Oferta educaţională a cercului de Informatică pe care îl conduc se adresează copiilor şi de aceea mă voi adresa în continuare fiecăruia dintre aceștia.
Prin toate activităţile din cadrul cercului de informatică, veți pune bazele pregătirii într-o meserie care foloseşte prelucrarea informaţiei. Astfel, după parcurgerea mai multor etape, puteți fi pregătiți într-o meserie căutată cum este cea de analist-programator, dar şi altele din domeniul informaticii cum ar fi proiectant cu ajutorul calculatorului în aproape orice ramură a economiei sau, de ce nu, profesor de informatică.
În cadrul cercului de informatică puteți parcurge primele etape de pregătire care să vă conducă spre meseriile menţionate mai sus şi toate acestea pot fi realizate într-o manieră plăcută și relaxată. Astfel: poţi să-ţi petreci timpul liber participând la activităţile cercului de informatică unde îţi poţi dezvolta aptitudinile necesare lucrului cu ajutorul calculatorului; îţi vei dezvolta abilităţi pentru utilizarea şi crearea aplicaţiilor în diferite ramuri de interes: Word, PowerPoint, Pascal, C/C++, Internet sau altceva ce îți doreşti tu; vei îmbunătăţi gândirea logică şi capacitatea de a scrie tu însuţi programe folosind un limbaj de programare uzual; poți participa, dacă doreşti, la concursuri între elevi la nivel local, judeţean, interjudeţean şi naţional.
Să păşim deci împreună pe acele cărări pe care suntem conduși de acea „luptă” continuă cu timpul şi cu spaţiul virtual. Vom fi, cu siguranţă, învingători”.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș