Joi, 10 august 2023, Primăria Municipiului Deva a organizat o dezbatere publică legată de propunerea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Municipiul Deva 2021-2027.
Planul este realizat în cadrul proiectului ,,Planificarea strategică în municipiul Deva pe termen mediu și lung și acces mai facil al cetățenilor la servicii publice gestionate partaj de către UAT municipiul Deva” și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European.
Actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este marcată de necesitatea actualizării obiectivelor și priorităților de dezvoltare a mobilității urbane.
Actualul Plan propune strategii, inițiative de politici, proiecte cheie, priorități investiționale în vederea unui transport care să susțină o dezvoltare urbană durabilă.
Planul este și un instrument pentru administrația publică locală pentru implementarea viziunii și obiectivelor strategice de dezvoltare a mobilității urbane durabile.
PMUD propune construirea unui oraș accesibil, sigur, echitabil, orientat către valorificarea responsabilă a resurselor naturale și antropice, un oraș orientat în primul rând către oameni și calitatea vieții acestora.
Planul cuprinde viziunea mobilității urbane a municipiului Deva, atât pentru locuitori cât și pentru turiști, navetiști, dar și a bunurilor și mărfurilor în orașul nostru, un centru urban cu nevoi de mobilitate în creștere și diversificare.
Planul de Mobilitate Urbană tratează mai multe aspecte: abordări integrate privind modurile de transport, infrastructura și tehnologia inteligentă, sisteme de transport inteligente, transportul în comun, electromobilitate, transportul nemotorizat, regenerarea urbană, siguranța rutieră urbană, transportul rutier, logistica urbană etc.
În contextul unui mediu urban sustenabil, străzile trebuie să întrunească facilități pentru pietoni, bicicliști, persoane aflate în tranzit, activități economice și servicii de interes comunitar.
Acestea trebuie să conțină elemente de siguranță și confort pentru toate categoriile de utilizatori, prioritizând siguranța pietonilor, bicicliștilor, și a celor mai vulnerabili dintre aceștia: copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilități. În anul 2030, municipiul Deva va fi un important nod la rețeaua națională și europeană prin traseul rețelei Tent-t Core IX, reprezentat de Autostrada A1 București-Nădlac, care favorizează circulația la nivel național.
Deva va deveni un important centru de influență în regiune, având o poziție strategică și un rol polarizator pentru localitățile rurale și urbane mici din zonă.
Planul de Mobilitate Urbană a Municipiului Deva poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Deva.
Dezbatere publică pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru municipiul Deva
Partajează această știre
Noutăți
Mica Publicitate