Toată lumea așteaptă cu nerăbdare noile legi ale Educației, iar parlamentarii vor trebui să decidă în acest an ce se modifică la ele, pentru a aduce procesul de învățare la un nivel inteligent.
Variante oficiale
„Noile legi ale educației sunt, în opinia mea, cele mai importante proiecte legislative dezbătute de Parlamentul României în actualala legislatură. Elementele legislative cuprinse acolo vor forma generații întregi și este vital să ne asigurăm că esența lor conturează un sistem educațional modern, incluziv și eficient. Se pare că, după mai multe amânări, cele două legi ale Ministerului Educației – una pentru învățământul preuniversitar și una pentru învățământul superior – vor ajunge în următoarele luni la dezbatere în Camera Deputaților și în Senat. În construirea unei poziții corecte pentru sesiunea parlamentară care va începe pe 1 februarie, m-am bucurat să particip la Timișoara la o discuție aplicată privind rolul pedagogiei în noile legi ale Educației. Trebuie să înțelegem foarte bine ce se întâmplă „la firul ierbii” ca să apreciem oportunitatea schimbărilor propuse în noile legi ale educației. Am avut deja multe întâlniri cu stakeholderii din sistemul de învățământ și vor urma multe altele tocmai pentru că trebuie să fim pregătiți în momentul în care vom analiza și vom decide, în calitate de reprezentanți democratic ai cetățenilor, cum va arăta școala românească în viitor.
În spațiul public au apărut deja „pe surse” multe informații și diverse „drafturi” ale pachetului legislative pentru educație. Însă, proiectele celor două legi, ÎNCĂ NU AU FOST FĂCUTE OFICIAL PUBLICE de către Ministerul Educației. Așadar, vă invit să așteptăm variantele oficiale ale legilor, așa cum vor fi ele prezentate de către Guvernul României, iar apoi să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea lor”, a declarat deputatul PSD Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.