Un incendiu izbucnit, în această săptămână, la o fabrică de reciclat deşeuri situată în imediata vecinătate a producătorului de ciment de la Chişcădaga, a determinat degajarea unei cantităţi mari de funingine în atmosferă. Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Deva au constatat depăşiri ale valorilor maxime admise la pulberile în suspensie şi un disconfort din cauza fumului degajat în atmosferă şi menţinut la joasă înălţime prin prezenţa unui plafon de nori.
„Laboratorul APM Deva a efectuat prelevări de probe în afara incintei, la intervale de 30 de minute. Cea mai mare valoare a fost înregistrată la pulberi în suspensie cu 0,67 mg/mc, faţă de 0,5 mg/mc, cât este valoarea maximă admisă de lege”, a declarat directorul APM Deva, Georgeta Barabaş.
APM Deva va evalua, în următoarele zile, dacă linia de transport şi prelucrare a deşeurilor din depozitul care a ars mai poate funcţiona până la remedierea defecţiunilor cauzate de incendiu.
Directorul APM Deva a explicat că deşeurile aflate în depozit – textile, hârtie sau material plastic – sunt folosite în reţeta de preparare a cimentului sub forma unui amestec care intră în instalaţia de coincinerare alături de calcar şi argilă. Ele au un dublu rol: de materie primă şi de combustibil.