România are resurse, are oameni și are nevoie de energie pentru a se dezvolta sustenabil. Pentru a avea însă succes, are nevoie de o viziune, și apoi de un plan.
Ministerul Energiei și Guvernul nu au un plan, și nici o viziune pentru energia României. România nu are o Strategie Energetică Națională și deci nu putem să așteptăm să avem succes.
Nimeni nu știe ce se întâmplă la Ministerul Energiei, nimeni nu știe încotro merge România, ce capacități avem, ce potențial avem, ce ambiții avem ca și țară, unde vrem să ajungem. Tot ce avem este un ministru care iese din când în când și ne spune că ”vorbim de” niște capacități și ”se vor face”… cândva, cumva, dacă… Nimeni nu își asumă nici o răspundere și responsabilitate. Ce capacități vom avea în 2030-2050? Cu ce le finanțăm? Ce resurse vom folosi pentru a produce energie? Cât de independentă și sigură va fi România din punct de vedere energetic? Care sunt riscurile?
Ungaria are o Strategie Energetică Națională – foarte realistică, dar ambițioasă. Ungurii recunosc că resursele lor sunt foarte reduse, însă asta nu îi oprește să depună toate eforturile pentru a fi independenți energetic, să aibă ambiții chiar de export de energie și astfel să nu fie afectați de conflicte internaționale determinate de reducerea continuă a resurselor la nivel mondial și de creșterea dinamică a cererii. Asta înseamnă să ai o viziune și un plan.
Polonia are o Strategie Energetică Națională pe 20 de ani până în 2040. Polonezi recunosc faptul că ce au este cărbune și biomasă, însă trebuie să importe gazul și țiței. Încă din primele rânduri această strategie vorbește de cât de important este să reducă emisiile de carbon, să garanteze securitatea energetică a țării, dar în același timp, să țină cont grupurilor vulnerabile din societate – să nu lăsăm oamenii fără loc de muncă și nici zone întregi devastate economic și social, așa cum este la noi Valea Jiului. Iată o strategie energetică responsabilă!
România are și toate resursele necesare, și oamenii capabili, însă avem cei mai lipsiți de integritate, verticalitate și viziune oameni în Guvern și în Parlament.
Trebuie să facem loc unei noi generații de oameni. Și sunt, slavă Domnului. Generația nouă este aici și este pregătită să facă treabă pentru România. Putem mult mai mult, România merită mult mai mult.
Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA