Cetățenii români nu vor mai putea cumpăra, de la 1 ianuarie 2020, cartele telefonice preplătite fără un act de identitate.
Guvernul a luat această decizie pentru a putea localiza mai ușor apelurile la serviciul de urgență 112.
E o consecință a scandalului provocat de cazul Caracal – o adolescentă din Dolj a sunat la 112 ca să anunțe că fusese răpită, folosindu-se de telefonul cu cartelă preplătită al agresorului.
Instituțiile statului român au intervenit în acest caz abia după 19 ore.
Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că utilizatorii din prezent ai acestor cartele au opt luni la dispoziție pentru a transmite autorităților datele de identificare.
Măsura de înregistrare a deţinătorilor de cartele preplătite este una de intrare în normalitate, a declarat de curînd Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
„Înregistrarea cartelelor reprezintă o măsură necesară prin care intrăm în normalitate. Situaţia excepţională este acum.
Peste 150 de ţări la nivel mondial au adoptat o astfel de legislaţie, din care 22 de state numai în Europa.
Am văzut că erau exprimate îngrijorări drepturile fundamentale ale omului sau aspecte de constituţionalitate.
Toate articolele din această Ordonanţă au fost scrise de către jurişti, care au avut în vedere şi aspectele ridicate de Curtea Constituţională.
Cu toţii suntem de acord că în ţările europene unde există legislaţia sînt respectate drepturile fundamentale ale omului”, a spus Eduard Lovin.
Proiectul de ordonanță adoptat de Guvern permite colectarea datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele SIM și stocarea lor între 5 şi 10 an.