Dacă sunteţi însărcinată sau vă aflaţi în perioada de lăuzie, este bine să ştiţi că puteţi beneficia de anumite servicii medicale gratuite, fie că aveţi sau nu asigurare de sănătate.
Femeile însărcinate şi lăuzele care nu au nici un venit beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei. Pentru a beneficia de aceste facilități, acestea trebuie să prezinte la casa de asigurări de sănătate copie după actul de identitate și adeverință medicală eliberată de medicul specialist.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, toate gravidele şi lăuzele au dreptul la consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei precum:
– Luarea în evidenţă în primul trimestru;
– Supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a şaptea;
– Supravegherea de două ori pe lună, din luna a şaptea până în luna a noua inclusiv;
– Urmărirea lehuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultaţie);
– Urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naştere (o consultaţie);
– În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de şase luni şi continuarea acesteia până la minim 12 luni.
De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate precum supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV
Gravidele mai au acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile) și la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).
Totodată, acestea au dreptul și la analize suplimentare de laborator precum determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC.