Un repaus alimentar de mai multe ore ar putea reduce tensiunea și ar ține sub control problemele de greutate și poate fi chiar secretul longevității, potrivit unui studiu.
Autorul studiului, Mark Mattson, profesor de neurologie la Johns Hopkins University, propune două tipuri de abordare: mese în timpul zilei (programate într-un interval de 6-8 ore, și alternate cu perioade de 16-18 ore de restricție alimentară) și post intermitent 5:2 (restricții alimentare pentru două zile din săptămână, zile în care conținutul caloric al alimentelor consumate nu depășește 500 de calorii).
Medicii sunt sfătuiți să monitorizeze starea pacienților în perioadele de post intermitent și să mărească treptat frecvența momentelor de restricții.
Alternarea perioadelor de abținere și alimentație poate îmbunătăți starea de sănătate a celulelor, a arătat Mattson, care susține că astfel sunt declanșate modificări ale metabolismului. Aceste schimbări determină celulele să folosească rezervele de grăsime transformându-le în energie trecând de la acumulare de grăsime la economie de grăsime.
tudiul postului intermitent atât pentru animale cât și pentru oameni a indicat legături cu practicile tradiționale orientate spre asigurarea longevității, a sănătății inimii și a ameliorării cogniției.
Postul intermitent ar îmbunătăți starea celor care prezintă cazuri de rezistență la insulină, stabilizând nivelul de zahăr din sânge.
Încă nu au fost studiate efectele pe termen lung, iar grupurile pentru care au fost obținute rezultatele au fost compuse din tineri și persoane la vârsta a doua, astfel că observațiile nu se pot generaliza, arată autorul studiului. În același timp, cercetătorul a explicat și că dieta poate să creeze probleme persoanelor obișnuite cu trei mese pe zi.
Atunci când creierul este înfometat, în hipotalamus (centrul foamei) sunt eliberați hormoni ai poftei care pot determina supraalimentația.
Mattson susține că problema este una de moment: ”Pacienții ar trebui să afle că foamea și iritabilitatea resimțite inițial vor trece după două săptămâni sau o lună, pe măsură ce creierul se obișnuiește cu noul obicei”. Sursa: www.alba24.ro