.

De ce diferă culorile paşapoartelor în funcţie de ţara care le emite?

Deşi nu există reguli internaţionale stricte privitoare la culorile paşapoartelor, aspectul lor nu este deloc întâmplător. Ţările aleg, de obicei, culori care aduc un omagiu culturii, politicii sau credinţei lor, a dezvăluit reprezentanta unei companii britanice de paşapoarte, pentru Economist.

De exemplu, tarile islamice folosesc adesea coperte verzi deoarece culoarea este importanta in religia lor. Tarile membre ale Comunitatii Economice a statelor din Africa de Vest au optat, de asemenea, pentru nuante de verde.

De cealalta parte, tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, folosesc pasapoarte de culoare visinie. La fel procedeaza si statele care si-ar dori sa se alature Uniunii, precum Turcia.

Statele Unite vor mereu sa se diferentieze de restul lumii, iar nuanta pasaportului a alternat de-a lungul timpului. Americanii au avut documente de calatorie bej, verzi si diferite nuante de rosu, pana cand au ales oficial albastrul, in 1976. Potrivit Economist, nuanta se potriveste perfect cu cea de pe steagul american.

Dincolo de culorile tarilor, si organizatiile isi pot alege propriile estetici. Interpolul ofera membrilor documente de calatorie negre, in timp ce pasaportul ONU are o nuanta de albastru identica celei de pe castile trupelor de mentinere a pacii.

Potrivit unui alt producator, culorile intunecate sunt preferate de astfel de organizatii deoarece ascund mai bine murdaria, ofera un contrast frumos cu filele si par mai oficiale. Exista cateva exceptii, desigur. Potrivit Reader’s Digest, cetatenii suedezi care isi pierd pasaportul primesc un document inlocuitor de urgenta de culoare… roz.

Cetatenii din mai multe tari din Caraibe si America de Sud – inclusiv Brazilia, Argentina si Uruguay – au coperte albastre la pasaport./www.digi24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate