Greva generală din educaţie a continuat şi în această săptămână. Cadrele didactice au protestat, din nou, marţi, la Deva, într-un marş care a cuprins principalele străzi din oraş.
Au fost peste 1.000 de oameni care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de negocierile purtate la Bucureşti cu reprezentanţii Guvernului, în condiţiile în care sindicaliştii apreciază că greva generală din învăţământ se putea încheia încă de luni. Oricum, se pare că lucrurile ar putea să se îndrepte spre un făgaş bun, dacă Executivul va adopta cadrul legal necesar creşterii salariilor profesorilor.
„Participarea la grevă este masivă în judeţul Hunedoara, în toate şcolile, iar peste 1.000 de oameni, de la Uricani până la Brad, au venit în faţa Prefecturii, să protesteze. Din păcate, negocierile se puteau termina. Nu ştiu de ce guvernul vine cu fărâmituri. Nu face decât să irite. Ultima ofertă a guvernului trebuia să vorbească salarii şi despre viitoarea Lege a salarizării”, a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu.
Protestatarii au organizat un marş pe principalele bulevarde din oraş, oprindu-se la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la cel al Prefecturii Hunedoara. Aici au intonat imnul de stat al României şi au anunţat că nu vor renunţa la greva generală.
Săptămâna trecută, dascălii au mai organizat un marş de protest la Deva, la finalul acestuia ei depunându-şi pixurile şi stilourile pe scările Prefecturii, într-un gest simbolic faţă de situaţia din învăţământ.
În judeţul Hunedoara sunt peste 5.000 de sindicalişti, iar participarea la greva generală este mai mare numărul membrilor SIP Hunedoara.
Anul şcolar s-ar putea prelungi
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a dat asigurări că toţi elevii vor avea situaţia şcolară încheiată. Ea a spus că elevii care se află în clasa a VIII-a sau în ultimul an de liceu vor avea posibilitatea de a-şi susţine examenele de final, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.
„În acest moment nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat. Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a VI a, acea evaluare sistemică.(…) În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient. Şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de Bacalaureat, acest proces se desfăşoară”, a afirmat Deca, într-o declaraţie comună cu ministrul Muncii Marius Budăi, după consultările cu sindicatele din Educaţie.
Ea a spus că „termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie”, menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit, în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată.
„Chiar aş vrea să subliniez acest lucru: niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, nici un elev care se află în clasa a VIII a sau a XII a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională fie examenul de Bacalaureat”, a adăugat Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei: toată lumea îşi doreşte încheierea grevei
„Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru şi prezenţa noastră astăzi în această formulă, începerea discuţiilor devansând termenul pentru legea salarizării înseamnă acelaşi lucru: dorinţa noastră, a tuturor, de a încheia această etapă de protest şi de a ne reîntoarce în clase. Toată lumea lucrează pentru acest lucru”, a mai spus Deca.
Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.
“Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale”, a mai precizat Deca.
Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen.
“Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (…) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi, dar continuă până pe 7 iunie, este timp”, a subliniat Deca.
Calendarul Bacalaureatului este neschimbat
„În acest moment, calendarul de bacalaureat rămâne cel anunţat. În cazul în care vor exista prelungiri, în acel moment vom lua şi noi legătura cu omologii noştri din alte state pentru a explica situaţia şi pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare”, a adăugat ministrul.
Ea a transmis un mesaj cadrelor didactice. “Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei. Ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-şi desfăşura meseria, aşa cum vocaţia le-o cere şi aşa cum avem cu toţii nevoie şi că vom face toate eforturile, noi, cei de la Ministerul Educaţiei, să le fim alături. De asemenea, aş vrea să le transmit că, aşa cum ştiu, şi noi facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase şi a relua procesul educaţional cât mai repede şi suntem convinşi că şi ei îşi doresc acelaşi lucru. (…) Ne dorim ca toate investiţiile care se fac în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-şi vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste 1 miliard în dotări săli de clase, laboratoare ştiinţe, laboratoare ateliere de practică, vorbim despre campusuri de învăţământ dual, vorbim despre digitalizarea universităţilor. Suntem convinşi că noul an şcolar şi universitar va începe de pe cu totul alte baze, poate şi alte baze de salarizare”, a adăugat Ligia Deca.