Stimați colegi,
În ciuda promisiunilor Baronului de Münchhausen din Guvernul României, și anume a ministrului Energiei, Virgil Popescu, situația Complexului Energetic Hunedoara este departe de a fi lămurită. Județul Hunedoara este astăzi, din punct de vedere social, ca o oală sub presiune. Minerii de pe Valea Jiului și angajații Termocentralelor Paroșeni și Mintia nu au nicio perspectivă de viitor, devenii sunt în continuare fără încălzire și apă caldă, iar România importă tot mai multă energie din cauza întreruperii activității Termocentralei de la Mintia, una din cele mai mari capacități de producție de energie din zona de nord-vest.
În 23 februarie 2021, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, organiza, la sediul instituției pe care o conduce, o întâlnire de lucru cu parteneri sociali pentru identificarea soluțiilor viabile prin reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. La întâlnire au luat parte, pe lângă reprezentanții ministerului, prefectul de Hunedoara, președintele CJ, lideri de sindicat, administratorul special și administratorul judiciar al CEH. În urma discuțiilor, s-a stabilit:
1. Aplicarea, până la finalul lunii martie, a Ordonanței nr. 60/2019 – prin: înființarea Complexului Energetic Valea Jiului din patru exploatări miniere – două cu activități de producție (Vulcani și Livezeni) și două în procedură de închidere (Lupeni și Lonea), Termocentrala Paroșeni – care trebuie să beneficieze de schema de sprijin S.I.E.G. și punerea în funcțiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, plus o microcentrală pe râul Baleia; și trecerea Termocentralei Mintia în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.
2. Elaborarea cadrului legal pentru constituirea unui pachet de măsuri de protecție socială pentru angajații CEH în cazul restructurării, reorganizării sau a falimentului societății, cu finanțare din fonduri naționale sau UE, în contextul procesului de tranziție justă (plăți compensatorii, venit de completare până la 24 de luni, posibilitatea pensionării angajaților).
Doamnelor și domnilor,
În timp ce Baronul de Münchhausen a rămas în istorie pentru relatarea unor aventuri presărate cu exagerări fantastice (spre exemplu, cum că ar fi călărit pe o ghiulea în zbor sau că s-a ridicat dintr-o mlaștină cu tot cu cal trăgându-se în sus de păr), tot așa Virgil Popescu ar putea rămâne în istorie cu expunerea unor fantezii în domeniul energiei care să nu se concretizeze niciodată. Problema este însă aceea că nu suntem pe un teritoriu de divertisment. Dimpotrivă, vorbim de o tragedie – în contextul în care în joc e viața a zeci de mii de oameni care depind de CEH.
Suntem deja în luna aprilie și măsurile promise de Virgil Popescu la CEH, cu termen de aplicare până la sfârșitul lunii martie, nu s-au întâmplat. Ce ați făcut, domnule Popescu, pentru CEH în cele 17 luni de când conduceți Ministerul Energiei? Devenii, hunedorenii, românii au nevoie de lideri profesioniști și patrioți, pe a căror cuvânt să se poată baza. Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema CEH, premierul Cîțu trebuie să îi găsească acestuia un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală.
Deputat AUR Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA