De vorbă cu preotul Nicolae-Ioan Boboia – Biserica Sfântul Spiridon, Hunedoara
– Părinte, am dori câteva cuvinte duhovnicești adresate elevilor aflați în vacanța de vară.
– Așadar, cuvântul meu se adresează vouă, dragi copii și adolescenți, care vă bucurați în perioada aceasta de minunatele zile ale vacanței de vară.
Știu că v-ați făcut deja un program de recreere și de bună dispoziție, care presupune, printre altele, întâlnirea cu prietenii, joacă, distracție la ștrand, ascultare de muzică, excursii, drumeții și alte lucruri frumoase.
De asemenea, cred că v-ați gândit și cum ați putea să-i ajutați pe părinții voștri, după putere, la treburile casei, punându-vă la dispoziția lor atunci când este nevoie, ca să simtă și prin aceasta dragostea ce le-o purtați.
Desigur că nu veți uita să puneți mâna și pe o carte bună, ca să vă delectați cu o poveste sau cu un roman frumos, educativ. Știu că atenția vă este atrasă în special spre informațiile oferite de internet, iar telefonul vă acaparează o parte din timp, dar vă îndemn să nu renunțați și la frumusețea intrării în minunata lume a cărților.
Acestea fiind zise, aș dori să vă ofer și posibilitatea înfrumusețării vacanței voastre și cu ceva legat de suflet și de relația voastră cu Dumnezeu, care se cade să fie neîntreruptă, adică să fie în atenția voastră atât în timpul școlii, cât și în timpul vacanțelor.
De ce este necesar acest lucru? Pentru că noi, oamenii, suntem veșnici, adică fără de sfârșit și această veșnicie este de dorit să o petrecem cu Dumnezeu și cu cei ce L-au iubit și Îl iubesc pe El.
Cum putem să facem aceasta? Urmând un program duhovnicesc de viață. Să nu vi se pară pretențios sau greu de înțeles acest cuvânt, deoarece, voi, încă de mici ați început să-l împliniți, mai mult sau mai puțin. Important este să nu-l neglijați, pentru că ar fi o mare pierdere pentru voi și sufletele voastre. O să vă pun în atenție un scurt program, pe care aș putea să-l numesc religios, pentru ca să-l legăm de ceea ce învățați în timpul școlii la orele de Religie, sau la Biserică, la catehezele organizate acolo și o să-l prezint, ca să-l rețineți mai ușor, sub formă de îndemnuri: să nu uitați de rugăciunea zilnică, de dimineața, de seara și de la masă; Duminica este Ziua Domnului și se cade să i-o oferim Lui prin participarea regulată la Sfânta Liturghie (între orele 10-12); să nu uitați că în perioada 1-15 august este Postul Adormirii Maicii Domnului. Puteți participa mai des la Biserică, la Sfânta Liturghie, dimineața și la Paraclisul Maicii Domnului, seara. Tot în acest timp, postind, vă puteți spovedi și împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.
În ziua de 6 august biserica vă așteaptă la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, în 29 august este sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar în 8 septembrie cea a Nașterii Maicii Domnului.
Este bine să păziți poruncile lui Dumnezeu, ascultându-le și împlinindu-le, puteți citi din Biblie și din alte cărți folositoare de suflet și să învățați pe de rost rugăciuni noi.
În limita posibilităților să mergeți, însoțiți de părinții voștri, în pelerinaje la Mănăstiri.
Vă puteți folosi de internet pentru a viziona filme cu caracter religios, să ascultați pricesne, istorioare din viețile sfinților și cuvinte ziditoare de suflet ale părinților duhovnicești etc.
Să nu uitați că Biserica și slujitorii ei vă iubesc și vă îmbrățișează cu toată dragostea, pentru că voi sunteți viitorul de mâine al ei (al Bisericii) și al țării noastre, România. Să fiți bucuroși și să trăiți fericiți alături de părinți și de toți cei dragi ai voștri. Să aveți vacanță plăcută, pe mai departe, cu binecuvântarea lui Dumnezeu.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș