Una din puținele localități din județul Hunedoara în care populația a crescut în ultimii 10 ani devine acum interesantă și din punct de vedere al turismului. Castrul roman de la Micia, de exemplu, poate fi oricând un punct de reper pe traseul unui turist care vine în această parte de ţară. Este nevoie însă şi de locuri în care turiştii să poată lua masa, iar varianta unui punct gastronomic local este una dintre cele mai convenabile.
Agenția Națională a Zonei Montane a organizat în februarie 2023 la sediul Căminului Cultural din Vețel, cursuri de formare profesională pentru cei care au dorit să înființeze un Punct Gastronomic Local (PGL) adresate locuitorilor din toate satele comunei Vețel .
La începutul acestei luni, s-a organizat un eveniment festiv într-un cardu inedit, în aer liber pe un câmp în apropierea termocentralei Mintia, în care Agenția Națională a Zonei Montane cu sprijinul Primăriei Vețel a acordat diplome cursanților în vederea deschiderii unor puncte gastronomice locale, legale și autorizate în acest sens, pentru a promova produsele locale tradiționale pe care le obțin din materii prime locale, care servesc turiștii, cetățenii sau pensiunile din zonă. La acest curs au fost înscriși în jur de 20 de cursanți cărora li s-au acordat diplome iar pe această cale primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu i-a felicitat pentru rezultatele obținute și le dorește mult succes în activitatea de gestionare a punctelor gastronomice ” să aibe turiști încât nu pot face față” a declarat acesta.
Punctele gastronomice locale sunt unităţi reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuinţelor din mediul rural, unde se prepară şi servesc produse culinare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane.
Produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderenţă din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, precum şi de la producătorii locali sau din unităţi autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar.
Astfel , ieri 6 iulie s-au oficializat primii gastronomi locali, prin înmânarea diplomelor de absolvire a cursului în prezența autorităților județene și locale, acțiunea fiind extrem de apreciată de Președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor care a împărtășit bucuria momentului alături de cursanți precum și micii producători locali ai comunei Vețel.
Și noi la rândul nostru, compania de presă ACCENT MEDIA , le dorim mult succes și cât mai mulți oaspeți să le treacă pragul.
Iasmina- Sabina Chiorean