De-a lungul timpului, oamenii de știință au făcut descoperiri uimitoare legate de creierul uman. Cu toate acestea, el rămâne, încă, o parte fascinantă a organismului, cu multe necunoscute. Poate de aceea descoperirile și studiile legate de funcționarea creierului sunt surprinzătoare și incitante. Iată câteva dintre ele:
În primii ani de viață
Nu ne putem aminti toate evenimentele petrecute întrucât o parte a creierul nu este dezvoltată suficient. Creierul unui copil nou-născut se dublează în dimensiune în doar un an. Până la vârsta de șapte ani, creierul uman atinge 95% din mărimea de adult. Chiar dacă se dezvoltă complet în jurul vârstei de 25 de ani, cercetătorii susțin că diferitele abilități se dezvoltă odată cu trecerea timpului, pe parcursul întregii vieți.
Energia consumată
Atunci când se află în repaus total, creierul consumă o cincime din energia corporală. Chiar și în această situație, energia consumată de creier echivalează cu un consum zilnic a unui bec de 25 waţi.
Creierul nu simte durerea
La nivelul creierului nu există receptori de durere, motiv pentru care unele dintre intervențiile chirurgicale pe creier se fac fără ca pacienții să fie anesteziați. Doar craniul și membrana care acoperă creierul posedă receptori de durere, aceștia fiind implicați atunci când apare o durere de cap, susțin oamenii de știință.
În zilele de repaus total
Creierul consumă o cincime din energia corporală, energia consumată în astfel de situații echivalează cu consumul zilnic al unui bec incandescent de 25 wați.
Deciziile de zi cu zi
Majoritatea dintre acestea sunt prelucrate şi stabilite în mod inconştient, deși, spun cercetătorii, există modalități de a le aduce pe unele dintre ele, în planul minții conștiente.
Transpirația abundentă
În urma cercetărilor efectuate s-a ajuns la concluzia că, după o oră și jumătate de transpirație neîntreruptă, în urma unui efort fizic, creierul începe să se micșoreze. Și, în decursul următoarelor 90 de minute de efort fizic, creierul se poate micșora la fel de mult cu cât s-ar micșora în condiții normale, într-un an. De aceea, în timpul efortului fizic prelungit este absolut necesară o bună hidratare.
Celulele creierului se regenerează
Chiar dacă până nu demult se credea că acest lucru este imposibil, în ultimii ani cercetătorii au descoperit că celulele creierului se regenerează, potrivit sciencedaily.com.
În stare de ebrietate
Creierul nu stochează informații atunci când cantitatea de alcool consumată depășește limita. Asta pentru că, pe fond de ebrietate, funcția de memorare este practic sistată, ne spun cercetătorii. De aceea, consumul excesiv de alcool nu este dăunător doar pentru unele organe interne, ci și pentru creier, potrivit howandwhy.ro.
Activitatea creierului este mai intensă noaptea decât ziua
Oamenii de știință au sesizat că noaptea creierul este mult mai activ decât ziua. Chiar dacă nu-și pot explica cert mecanismele care stau în spatele acestui rezultat uimitor, ei cred că activarea intensă cerebrală din timpul somnului se datorează tuturor proceselor reparatorii, atât la nivel celular şi energetic, cât şi ca ansamblu funcţional, ca structurare a memoriei, estompare a stimulilor afectivi prea puternici sau marcanţi. Practic, are loc o reechilibrare atât fizică, dar şi psihică, emoţională, comportamentală.
Cât trebuie să dormim?
În general, un adult sănătos are nevoie de aproximativ 8 ore de somn și s-a dovedit că în timpul somnului, creierul este mai activ. De asemenea, persoanele care dorm după-masa au o cantitate mai mare de energie, iar puterea de concentrare crește. Dar, nevoia de somn diferă de la o specie la alta. Dacă oamenii au nevoie de 8 ore, leii dorm câte 13 ore pe zi, iar veveriţele şi tigrii chiar şi 14 ore. În schimb, pentru un elefant sunt suficiente 3 ore şi jumătate de somn, iar pentru o girafă doar o oră şi jumătate, potrivit descopera.ro.
Cu cât avem un IQ mai mare
Cu atât visăm mai mult. Și, cu cât creierul nostru reușește să acumuleze și să proceseze mai multă informație, cu atât are mai multa nevoie de a amortiza excesele, pe care le prelucrează, le inhibă, potenţează ori le eliberează sub formă de vise. De aceea, ideea de interpretare a viselor are și un gram de adevăr. Iar dimineața, dacă ne gândim amintim ce am visat, putem deduce punctele de tensiune din subconștientul nostru, care ne pot afecta într-un anumit fel, scrie howandwhy.ro.
Un creier sănătos
Nu-și pierde capacitatea de a învață niciodată. Studiile efectuate de-a lungul timpului arată că partea stânga a creierului controlează partea dreapta a corpului și partea dreapta a creierului controlează partea stânga a corpului. De asemenea, râsul activează cinci părți diferite ale creierului. În cazul în care fluxul sanguin la creier este întrerupt, conștiința este pierdută timp de 8 până la 10 secunde, iar fără oxigen putem supraviețui timp de 4 până la 6 minute. Cercetătorii susțin că 50-70% din bolile fizice pentru care mergem la medic sunt cauzate doar de creierul nostru și de nimic altceva, scrie realtatea.net.